Szuper híreket olvashattunk a ReCity Magazin és a PET Kupa oldalain januárban arról, hogy 2020-ban a TISZA teljes hosszában feltérképezik idén a hulladékhelyzetet a PET Kupa szakemberei.

A PET Kupáról 2017-ben már itt, a blogon is olvashattál. Azóta ez a kezdeményezés óriásira nőtt, a PET Kupa hét éves története alatt 70 tonna hulladéktól mentesült a Tisza és annak ártere. A hosszú évek alatt a világossá vált, hogy egy átfogó, határokon átnyúló együttműködés keretében fel kellene mérni, vajon mennyi műanyag halmozódott fel az elmúlt évtizedekben, és hol találhatóak az érintett területek.

Tavaly szeptemberben az ötlethez már a forrás is megérkezett: a Nemzetközi Beruházási Bank (International Investment Bank, IIB) 50.000 eurós támogatást ad a TISZTA VÍZ, BOLDOG TISZA projekt megvalósítására.

A program a tervek szerint 2020 decemberig tart. Az expedíció tagjai a Tisza forrásánál, Kárpátalján, Ukrajnában indulnak útjukra kezdetben gyalogszerrel, később, amint a vízrajzi viszonyok ezt lehetővé teszik, vízen utazva. A tervek szerint a szakemberek 2020 őszéig a teljes folyót végighajózzák, és közben felméréseket végeznek.

Az út során elsősorban a szabad szemmel is látható műanyag lerakódások (makroplasztik depóniák) pontos helyét és méretét szeretnék feltárni, hogy elkészülhessen egy részletes Tiszai Hulladéktérkép a teljes folyóra. Közben elkezdődik a mikroplasztik elemzése is: a szabad szemmel láthatatlan mérettartományba eső plasztikrészecskék jelenlétét is vizsgálják majd.

Hogyan segítheted a programot?

  • Oszd meg a projekt hírét, hogy egyre többen tudjanak róla, hiszen jól jön minden segítség az expedíció során.
  • A folyó bármely szakaszán lehet majd csatlakozni a felfedező munkához, a túrák nyilvánosak lesznek, hamarosan már a projekt honlapján lehet erről értesülni.
  • Az elkészülő Tiszai Hulladéktérkép az interneten követhető lesz, és egy ingyenes applikáció letöltésével te is csatlakozhatsz majd az adatgyűjtő közösséghez.

 

A PET Kupa eddigi eredménye: 69 tonna szennyező anyagot távolítottak el a folyóból. Ez 676.800 darab PET palack súlyának felel meg.

Ehhez a témához kapcsolódik ez az új, 2. osztályos keresztrejtvény megoldása is. Kattinst a képre és nyomtasd ki a PDFet:

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!