Január 1-jén a WWF honlapján megjelent egy 10 pontos lista arról, hogyan lehetünk a mindennapi életben környezetbarátabbak.

Itt találod az eredeti cikket, ami a következő 10 egyszerűen megvalósítható javaslatot adja 2020-ra:

1.) Használj kevesebb vizet

A napi rutinba egy kis odafigyeléssel könnyen beiktathatjuk a víztakarékosságot pl. zuhanyozz rövidebb ideig, fogmosás közben zárd el a csapot, szereld meg a szivárgó csapokat, használj víztakarékos csaptelepet, zuhanyfejet stb.

2.) Kezdj el újrahasznosítani

A hulladékok szelektív gyűjtése csak az első lépés. Keress új megoldásokat a régi tárgyak vagy azok anyagainak újrahasználatára, átdolgozására. Vásárolj használt dolgokat, hogy tovább maradjanak a körforgásban.

3.) Kezdj műanyagmentes életet

Utasíts el minden egyszer használatos műanyagot (pl. nejlonzacskó, szívószál, PET palack, eldobható evőeszközök…), és helyettesítsd ezeket tartós, újrahasználható darabokkal.

4.) Használd többet a tömegközlekedést

Akkor is dönts így, ha egyébként van saját autód. Sokszor nem éri meg egyedül pöfögni vele a forgalomban.

5.) Fogyassz többféle ételt, étkezz változatosabban

A világon elfogyasztott étel 75%-a 12 növényből és 5 állatfajból áll. Próbálj ki új ételeket, alapanyagokat, és ezzel nem csak az egészségednek teszel jót, hanem a Föld élővilágának változatosságához is hozzájárulsz.

6.) Próbáld ki egy rövid időszakra a húsmentes étkezést

Kezdd el egy nappal, majd próbálj ki egy egész hetet hús nélkül. Könnyen megtörténhet, hogy az egészségedre is érezhetően jó hatással lesz egy-egy húsmentes időszak.

7.) Csökkentsd az élelmiszer-hulladékod

A világon megtermelt élelmiszer harmada hulladékként végzi, miközben emberek milliói éheznek. A hulladék csökkentésében segít a bevásárlólista, a maradékok feldolgozása és lefagyasztása, az éttermi maradék hazaszállítása és későbbi elfogyasztása.

8.) Mozogj a friss levegőn

A friss levegő, a D-vitamin és a csodás környezet extra hatással lesz a testmozgásodra.

9.) Sétálj vagy tekerj a munkába

Ha a távolság és az időjárás lehetővé teszi, válaszd a sétát vagy a kerékpárt az autó vagy a tömegközlekedés helyett. Így a napi testmozgást is kipipálhatod.

10.) Fedezd fel a közvetlen környezeted

Az utazások, nyaralás tervezésekor válaszd a közeli, könnyen megközelíthető érdekes helyeket a távoli, repülővel elérhető tájak helyett. Ezen jelentősen csökkentheted az utazás karbonkibocsátását.

Ugye, hogy semmi lehetetlen nincs a dologban? Csak pontról pontra meg kell valósítani. 🙂

Az egyik tipp szerint sportoljunk a szabad levegőn. Hogy milyen sportot? Ehhez ad ötleteket ez az ovis feladatlap. Kattinst a képre és nyomtasd ki a PDFet:

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!