Gondolkodtál már azon, vajon hogyan fogunk világítani a jövőben?

Ha szívesen töröd a fejed a közeli vagy távoli jövőn és szeretsz alkotni, akkor az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. „A jövő fényei” pályázatát érdemes megismerned!

A 18 évet betöltött érdeklődőknek február elején meghirdetett pályázat célja:

  • irodalmi alkotások (tudományos fantasztikus írások, tudományos szépirodalom, esszé, történet, novella, sztori, elbeszélés), illetve
  • képzőművészeti alkotások (rajz, képregény és egyéb média)

útján felhívni a figyelmet a jövő világítástechnikai jellegű kérdéseire.

Hogyan kerül ez a téma a Zöld Matek blogra?

A jövő világítása biztosan energiatakarékos és minden szempontból környezettudatos lesz. Vajon a Nap fényét használjuk majd hatékonyabban vagy különleges technológiai megoldásokkal világítunk?

A pályázat szervezői segítenek beindítani a fantáziát. Íme egy kis gondolatébresztő összefoglaló a témáról:

„A zseni egy százalék ihlet, kilencvenkilenc százalék verejték.” Thomas Alva Edisontól származik ez a mondat, aki számos találmány kiötlője volt. Az izzólámpa feltalálása 4 évig tartott. A legenda szerint a nagy csinnadrattával bejelentett termék nem volt kész, de már dőlt hozzá a befektetők pénze. Mivel az üvegburába helyezett izzószál rendre elolvadt, így 4 éven keresztül hitegetnie kellett a befektetőit, csalt a bemutatókon, lefizette az újságírókat, de mielőtt csődöt jelentett volna, sikerült kifejlesztenie a stabil izzószálat. A legszorgalmasabb feltalálónak tartják, mivel 1093 szabadalom kapcsolódik a nevéhez. Nem mindegyik találmánya teljesen új, néhányat munkatársai ötleteiből fejlesztett tovább. Volt olyan négyéves időszaka, amikor 300 találmányt jelentett be, vagyis ötnaponta egyet.
Várjuk ötleteiteket arra nézve, hogy hogyan fog kinézni a jövő világítása. Ha csak azt kérdezzük, hogy hogyan fogunk világítani az elkövetkező években akkor rögtön rávágjátok, hogy LED-el. De még a LED is tartogat számunkra újdonságokat ezért várjuk válaszaitokat a LED-el kapcsolatban is, a címben feltett kérdésre. De természetesen nem korlátozzuk a világítási lehetőségeket a LED-ekre!
Hogyan valósul majd meg az emberközpontú világítás? Teljes mértékben átengedjük egy digitális vezérlésnek azt, hogy a szükséges fényt előállítsa számunkra? Használunk majd közvilágítást? Vagy csak azt fogunk használni és az otthonaink világítására már nem lesz szükség? Lesznek-e lámpatestek? Mi fogja meghúzni a határvonalat a természetes fény és mesterséges fény használata között? Sok a kérdés és ha csak a közeljövőbe nézünk akkor már sok kérdésre tudjuk a részleges választ. Ha távolabbra akkor már nehezebb választ adnunk. Ebben a pályázatban nincs időhorizont és tárgyi korlát, ha csak a közeljövő világításával és azon belül is csak egy részterülettel foglalkozik a pályázatod akkor azt is fogadjuk és természetesen azokat is, amelyek ma még fizikai képtelenségnek tűnnek.
Engedjétek szabadon a fantáziátokat! Írjátok meg a ti Edisonotokat!
Együttműködő partnerünk a Világítástechnikai Társaság (VTT). A VTT segít nekünk abban, hogy válasszunk majd a jobbra, modernebbre, fenntarthatóbbra, élhetőbbre, magasabb színvonalra törekvő javaslatok közül.
Sok-sok világítástechnikai megoldás már napjainkban is hozzájárul ahhoz, hogy magasabb életminőségen éljünk. A cél most az, hogy további ötleteket, sikeres megoldásokat, modelleket tudjunk azonosítani, mely mások számára is ösztönző, inspiráló, ötletadó lehet.

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz, ezekkel a feltételekkel indulhatsz a pályázaton:

Két kategóriában lehet pályázni

a) irodalmi alkotás, mely lehet sci-fi (science fiction), azaz tudományos fantasztikus írás, tudományos szépirodalom, esszé, történet, novella, sztori, elbeszélés,
b) képzőművészeti alkotás, mely lehet rajz, képregény és egyéb média.

Nevezési feltételek

Készítsd el a pályázatodat és 2020. április 30-ig add le azt elektronikus formában (pdf és doc) a lampahulladek@gmail.com e-mail címre. Kérjük írd bele pályázatodba adataidat (név, telefonszám, e-mail cím).

Határidők

A pályázati anyagok leadási határideje: 2020. április 30.
A pályázati anyagok értékelése 2020. május 7-ig.
Ünnepélyes Díjátadó Budapesten a Világítás Házában (1042 Budapest, Árpád út 67, 1. em. 6.) 2020. május 15-én 17 órakor.

Mit kapnak a Díjazottak?

Mindkét kategóriában hirdetünk első, második és harmadik díjat.

1. díj 40.000 Ft értékű vásárlási utalvány
2. díj 20.000 Ft értékű vásárlási utalvány
3. díj 10.000 Ft értékű vásárlási utalvány

PÁLYÁZATI SZABÁLYZAT

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ

Amíg a jövő lehetséges világításait tervezitek, itt egy ovis feladatlap a jelenlegi energiatakarékos fényforrásokkal. Kattinst a képre és nyomtasd ki a PDFet:

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!