Két éve hallottuk először a PET Kupa nevet. A Zöld Matek oldal indulásától kezdve a környezetvédelmi témákra nyitott szemmel jártunk, így el sem kerülhettük ennek a különleges tiszai hulladékgyűjtési akciónak a hírét. Lelkesen megosztottuk az akkor beszámolókat, később a cikkekben olvasható számszerű eredményeket egy-két matek feladatban is felhasználtuk. 🙂

A Zöld Hősök rovat most lehetővé tette, hogy közelebbről is megismerjük ezt a fantasztikus kezdeményezést. A PET Kupa mindennapjaiba Hankó Gergely, fenntarthatósági szakértő és PET Prof segített bepillantani.

Miért éppen a Tisza és miért a PET palackok?

A Tiszán röviddel a műanyagok széleskörű alkalmazásának bevezetése után feltűntek a csomagolóanyagok, palackok… A több mint egy évtizedes probléma mára eszkalálódott és még felmérni is nehéz a mennyiségeket. A hulladékok 80%-a PET palack, 10% az üveg, a maradék 10%-ot pedig lámpaizzók, aludobozok, hűtők, műanyag játékok és rengeteg polisztirol csomagolóanyag (hungarocell) teszi ki.

Van egy külön kis gyűjteményünk, amit PET Múzeumnak szoktunk hívni. Az idei termés éppen fotózás alatt van, Kabarcz Zsófi barátunk készít szívhez szóló, vagy éppen vicces fotókat kincseinkkel. Itt egy kis ízelítő.

Hogyan jött az ötlet? Te már az indulásnál része voltál a programnak?

Az ötlet Molnár Attila Dávidtól származik. Ő forgatott filmet a partifecskékről Tokajnál, de több palack jött vele szembe a vízen mint fecske, így csapatával, a Természetfilm.hu stábjával kitalálták, hogy hajós versenyt szerveznek a PET palackok beépítésével, hogy további palackokat gyűjtsenek. Én az indulásnál nem voltam még a csapat tagja, én a tv-ben találkoztam velük, amikor a “Valamit visz a víz…”-et játszotta a Duna tv. Azonnal hívtam is őket és leültünk beszélgetni. Azóta PET Profként, a hulladékok felderítésével, begyűjtésével és válogatásával, hasznosításával foglalkozom.

Műanyag hulladék monitoring a Tiszán:

A független laboratórium által Magyarországon elsőként végzett mikroműanyag-vizsgálat eredményeit foglalja össze ez a cikk: Mikroműanyag úszik a Tiszában.

Elégedettek vagytok az 5. kupa eredményeivel?

Annyi hulladékot gyűjtöttünk mint az elmúlt 4 év alatt összesen. 😀

De ami még ennél is fontosabb, közel 250 ember érezte nagyon jól magát és pár cég már jelentkezett óta is, hogy jönnének csapatépítő keretében segíteni a gyűjtésben!

Hogyan kell elképzelni a PET Kalóz egy napját?

A PET Kalózok élete, nemcsak játék és mese! 🙂

Az első napokban meg kell építeni azt a hajót, amit előre megtervezett a csapat. Ez a jármű leginkább egy tutajhoz hasonlít. A palackokat biztosítjuk hozzá, illetve a többi hozzávaló nagy részét is, de érdemes év közben gyűjtögetni és külcsínyre is gondolni! A verseny során, amikor haladunk táborról táborra, napközben a vízről-partról gyűjtögetünk, estére pedig beérünk újabb megállónkba és ott sátrazunk. Amikor meghallják a PET Kalauz reggeli dudaszóját, pattanni kell ki a sátorból és előkészíteni a hajót az aznapi útra. Reggeli után gyülekező a hajóknál, ellenőrizni kell, hogy megvan-e minden: kenuk, mentőmellények, csáklya, lapátok, stb… Útközben hajtani kell a hajót is evezéssel, illetve a kenukkal szabadon és gyorsan lehet közlekedni, s a partokon kikötni, vagy a part széli növényzetben gyűjteni. Estére mindenki jól elfárad, főleg a jó és kiadós vacsora után. De az igazi kalózok ilyenkor még tábortüzet gyújtanak, énekelnek és múlatják az időt 😉

Ismerd meg a 2017-es PET Kupa hangulatát. Fotók: Magyar Csaba

[easingslider id=”4464″]

 

Hogyan zajlik a szemét gyűjtése a gyakorlatban?

A vízen úszó palackok kiszedése a legkönnyebb, de mennyiségre ez nem túl sok. A komolyabb kihívást a szigetekké alakult, összegyűlt kupacok jelentik a kisebb öblökben megrekedve. Ezeket zsákokba szedjük, s valaki már itt tömöríti és válogatja őket hogy a végén könnyebb legyen hasznosítani. Az év közbeni monitoringozásnak köszönhetően azonban pontosan tudjuk hol vannak az erőkben lévő kupacok, így a kalózok okostelefonjukkal a Trash Out applikáció segítségével meg tudják keresni a legnagyobb fogásokat és kincseket, a PET bányákat. Itt lehet a legtöbbet szedni és tisztítani.

A kenukról mindenki a saját hajójára teszi át a zsákokat, s ha az megtelt akkor az M.V. PETényi nevű anyahajónkra lehet pakolni, ami idén volt hogy egyszerre kb. 2 tonna hulladékot vitt a folyón.

A Szemétevő Szeméthajó születése:

A beszámolókból látszik, hogy többen gyerekekkel vettek részt az eseményen. Jól bírták ők is a munkát? Milyen élményekkel tértek haza?

A gyerekek a Kupa alatt külön csapatokba verődve fedezik fel a természetet, játszanak a vízben, homokoznak, vagy a felnőttek próbálják ki éppen a kenuzást, vagy a horgászatot.

A gyerekek komoly szerepet játszanak a PET Kupa életében, mert felelős pozíciókat is kapnak a Kupa során, sőt, zsűrizniük is kell a felnőtt produkciókat, ha éppen PET-a-Sztár versenyünk is van valamelyik este.

Ha valaki most kapott kedvet a Tisza-tisztogatáshoz, akkor hogyan tud segíteni?

A jövő évi versenyig is sok a tennivaló, ezért lehet jelentkezni önkéntesként a rendezvények segítségképpen, vagy az év közbeni számos feladat egyikére: fordítás, szervezés, stb,

Honlapunkon bővebb leírás található  a feladatokról és a jelentkezésről.

Ha valaki mint céges képviselő, vezető, vagy dolgozó érdeklődik, három lehetőség is van.

  1. CSAPATÉPÍTÉS: Jelentkezik csapatával a Kupára, vagy egy csapatépítő tréningre.
  2. TÁMOGATÁS: Ha támogatni szeretnék munkákat, akkor ebbe a jelenlegi felelős csapatba kerülhet be, akik pénzzel is támogatják a monitorozást és takarítást.
  3. PARTNERSÉG: Sokaknak nincs lehetőségük ekkora támogatást adni, ezért szolgáltatásaikkal segítenek. Valaki védőfelszerelést ad, valaki reklámfelületet, valaki pedig olcsóbban készíti el szükséges eszközeinket.

Mi mindennel foglalkozol, amikor nem a PET Kupát szervezed?

12 éve foglalkozom környezetvédelmi szemléletformálással, ami egy roppant izgalmas és szerteágazó terület. Régi barátommal, Sárosi Eszterrel indítjuk éppen útjára a GREENIUS-t, ahol sokféle munka megtalál minket, illetve sorra húzom ki a bakancslistámról is a megálmodott projekteket.

Legfőképp hulladékos és környezetvédelmi tanácsadással segítünk cégeket, hogy jogszerűen kezeljék anyagaikat, s ha lehet érjenek el megtakarításokat mind környezeti, mind hulladékgazdálkodási szinten. Előadásokkal, képzésekkel, információs anyagokkal segítjük őket a környezettudatossá válás útján. Hálás és nemes feladat.

Ami pedig bakancslistás volt még tavaly, az a tavaszra valósággá vált: a Nemzetközi Természetfilm Fesztivállal kezdtünk bele a Trash Art Hungary projektbe, ami a különböző hulladékok művészeti alkalmazásaival foglalkozik. A létrejött szobrok magukért beszélnek, s alig várjuk hogy folytathassuk a projektet, meg tervünk még van vele bőven:

Most pedig éppen a NIKE-val dolgozom együtt, cipővisszagyűjtési akciójukat menedzselem és igyekszünk minél magasabb szinten hasznosítani a begyűjtött cipőket (upcycling).

Melyik projektekre vagy a legbüszkébb?

Legnagyobb álmom eddig csak részben valósult meg a Hulladék Akadémia formájában. Ebbe a szemléletformáló kiállításba sok év tapasztalatát és tudását sűrítettük bele, de végül nem a múzeumi méret jött létre, csak egy kisebb ismeretterjesztő tárlat. De remélem, egyszer múzeumi körülmények között mutathatjuk be a hulladékok világának érdekességeit és fontos tudnivalóit, amire óriási szükség van hazánkban.

Milyen feladatok várnak most, hogy véget ért a PET Kupa? Mikor kezditek el szervezni a jövő évi eseményt?

Most írunk egy nemzetközi pályázatot a Tisza kitakarítására, ez elég sok energiát igényel, mert 5 évre előre kell mindent pontosan megtervezni. De ősszel elkezdjük már a jövő évit is szervezni, mert jó pár hónap kell mire minden szépen összeáll. Egy biztos: visszatérünk a Felső-Tisza vadregényes tájaira, közelebb a határhoz, s jó pár újítással is készülünk a PET Kalózok számára.

Sok sikert a szervezéshez, és egyre több támogatót és résztvevőt kívánunk!

Természetesen készült egy új, 8. osztályos matek feladatlap is a 2017-es PET Kupa eredményeihez kapcsolódva. Kattints a képre és már nyomtathatod is!

Zold_matek_feladatok_8osztaly24

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!