Ezzel a bejegyzéssel végéhez érkezik a Föld Napján megkezdett sorozatunk, amelyben a Földön élő különböző állatcsoportokat fenyegető veszélyeket mutattuk be, és próbáltunk személyes tanácsokat is adni ahhoz, hogy te hogyan, milyen környezettudatos döntésekkel segítheted ezeknek az állatcsoportoknak a fennmaradását.

Ebben a záró fejezetben a hozzánk genetikailag legközelebb álló fajokról, az emberszabású majmokról olvashatsz érdekességeket.

A nagy emberszabású majmok csoportjába tartoznak a gorillák, orangutánok, csimpánzok és a bonobók. Közülük a orangutánok elsősorban Malayziában és Indonéziában élnek, a többiek pedig Szubszaharai Afika (más néven Fekete Afrika) középső részén találhatóak.

 

Tények a nagy emberszabású majmokról

 • Az emberszabású majmok igen eltérő méretekkel rendelkezhetnek. A keleti síkvidéki gorilla felegyenesedve 1,8 méter magas, és súlya meghaladhatja a 200 kg-ot is. Ezzel ellentétben a bonobo csak 1 méteres és 38 kg.
 • Bár szinte minden fajuk populációjára a folyamatos csökkenés a jellemző, a hegyi gorilláknál 2010 óta újra növekedést mutattak ki a kutatók, számuk 1.000 fölé emelkedett. Még így is a legveszélyeztetettebb fajok közé tartoznak.
 • keleti síkvidéki gorillák egyedszáma csökken a leggyorsabban: az utóbbi két évtizedben a teljes populáció 77%-a elveszett. 
 • Az utóbbi évszázadban a csimpánz populáció is drasztikusan csökkent, két millióról kb. 300.000 egyedre.
 • 1999 óta a borneói orangután populációjának felét, mintegy 150.000 egyedet elveszítettünk.
 • Az előrejelzések szerint a bonobók száma várhatóan a felére fog csökkenni a következő évtizedekben.
 • Az emberszabású majmok csoportja nem csak genetikailag áll a legközelebb hozzánk, emberekhez, de sok más tulajdonság, például az önzetlenség is jellemzi őket. A bonobók például szívesen megosztják a csoportjukon kívüli egyedekkel is táplálékukat. Előszeretettel használnak eszközöket is, ezeket begyűjtik és későbbi tevékenységre is megtartják, ezzel bizonyítva kognitív képességeiket.

Miért kell védenünk az emberszabású majmokat?

 • Fontos szerepük van a helyi ökoszisztémában, hiszen élőhelyükön, az erdőben a növények magvai a segítségükkel, ürülékükkel terjednek. Nélkülük nem indulnának új fák növekedésnek. Gabonban például a nyugati síkvidéki gorillák és a Közép-afrikai csimpánzok segítségével terjed és indul fejlődésnek a helyi fák magjainak 68%-a.
 • A fenntarthatóan megvalósított turizmusnak fontos eleme az emberszabású majmok megismerése, így a helyi közösségeknek jelentős bevételi forrást biztosíthatnak. 

Milyen veszélyek fenyegetik az emberszabású majmokat?

 • A természetes élőhelyek csökkenése: 1900 óta az emberszabásúak természetes élőhelyük 50%-át elveszítették. Ennek fő okai a mezőgazdasági termőterületek növelése, a fakitermelés és a városiasodás. Az élőhelyek fokozatos elvesztése egyre kevesebb élelmiszert és menedéket jelent számukra.
 • Pálmaolaj: az orangutánok élőhelyeinek csökkenéséért elsősorban az erdőirtások a felelősek. A pálmaolaj széles körben – élelmiszerektől a kozmetikai termékekig – történő használata jelentős csökkenést eredményezett az orangutánok számában. Ezt a folyamatot csak a pálmaolaj iránti kereslet csökkentésével lehet megakadályozni.
 • Verseny az erőforrásokért: Mivel az emberek egyre nagyobb mértékben jelen vannak az emberszabásúak élőhelyein, ez veszélyt jelent mindkét fél számára. A gyakori kapcsolat, érintkezés betegségek elterjedéséhez, táplálkozási szokásaik megváltozásához vezethet.
 • Klímaváltozás: A globális felmelegedés következményei közül a szárazság, kevesebb csapadék és a gyakoribb erdőtüzek pusztítása csökkenti az elérhető táplálékot és rombolja az élőhelyet is.
 • Illegális kereskedelem és fogságba ejtés: az elmúlt évtizedben csaknem 1.000, főleg kölyök orangutánt fogtak el és értékesítettek, ezek az egyedek főleg állatkertekbe és emberek otthonaiba kerültek.

Hogyan segítheted az emberszabású majmok védelmét?

 • Csak fenntartható forrásból származó pálmaolajt tartalmazó termékeket vásárolj. A pálmaolaj a leggyakrabban használt növényi olaj a világon. Az iránta folyamatosan növekvő kereslet az esőerdők irtásának legfőbb oka, ez a tevékenység pedig több mint 193 veszélyeztetett faj életére van hatással.
 • Támogasd azokat a kezdeményezéseket, amelyek az emberszabású majmok fenntartását, védelmét szolgálják.
 • Mesélj a barátaidnak is az emberszabásúak helyzetéről.
 • Tegyél egyre többet a klímaváltozás ellen, válaszd a környezetbarát, fenntartható megoldásokat.
Forrás: https://www.earthday.org/campaigns/endangered-species/apes/

Milyen termékek vásárlásával segíthetsz te is az emberszabású majmoknak? A legújabb, 3. osztályosoknak készült keresztrejtvény megoldása segít. Kattints a képre és nyomtasd ki a letölthető PDF-et:

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!