Április 22. – a Föld Napja.

A természet sok milliónyi különböző fajjal ajándékozott meg minket, melyeket jól ismerünk és szeretünk. És talán még több van, melyeket még fel sem fedeztünk.

Sajnos azonban az emberi tevékenységek felborították a természet egyensúlyát, ezért a dínók pusztulása óta eltelt időben most zajlik a legnagyobb ütemben a fajok kihalása.

Mivel veszélyeztetjük a természetet?

A klímaváltozás, az elsivatagosodás, a természetes élőhelyek elvesztése, a közlekedés és az orvvadászat, a nem fenntartható mezőgazdasági tevékenység, légszennyezés és a rovarirtók használata csak néhány a káros emberi tevékenységek közül.

Minden élőlény egyedi értékkel bír, és minden egyes fajnak különleges szerepe van az élet komplex hálózatában.

Ezért fontos, hogy a veszélyeztetett és kihalással fenyegetett fajokra figyeljünk, és mindent megtegyünk fennmaradásukért.

Április 22-én, a Föld Napján a világon mindenhol erre hívják fel a figyelmünket:

Létünk alapja, hogy megőrizzük az élővilág változatosságát.

Íme néhány fontos tény:

1.) Az elmúlt 60 millió évben most a legnagyobb ütemű a fajok kihalása. A természet normál ütemében évente 1-5 fajt vesztenénk el. A tudósok becslése alapján ma ennek 1.000-10.000-szerese tűnik el, jelentős részük azelőtt, mielőtt megismerhetnénk őket.

2.) Egy új tanulmány szerint Németországban az elmúlt 28 évben a rovarpopuláció több mint 75%-kal csökkent. Ez rendkívül veszélyes, hiszen a növények 80%-a méhek és más rovarok beporzásától függ, és a madarak 60%-a rovarokkal táplálkozik.

3.) A természetes élőhelyek felszámolása, a túlterjeszkedés és a klímaváltozás felelős a világ vadállat-állomány pusztulásának feléért.

4.) Legközelebbi rokonaink, a főemlősök különösen veszélyeztetettek. A világ 504 főemlős fajából csaknem 60%-ot a kihalás fenyeget, 75%-uknál jelentős populáció-csökkenés zajlik.

5.) Évente több mint 650.000 tengeri emlőst fognak el vagy sebeznek meg világszerte a halászati eszközök.

6.) Az elmúlt 20 évben a fogascetek 75%-a, a sziláscetek 65%-a és az úszólábúak 65%-a került veszélybe halászati tevékenység miatt.

7.) A világ madárfajainak 40%-nál csökken a populáció, minden 8. faj pedig kihalással fenyegetett.

8.) Nagymacskáink száma kritikus csökkenést mutat, a következő évtizedben sok fajuk eltűnik.

9.) A gyíkok különösen érzékenyek a klímaváltozásra. Egy friss kutatás szerint ha fennmarad a gyíkok csökkenésének mai üteme, akkor 2080-ra a gyík fajok 40%-a kihal.

10.) Egykor az amerikai bölény milliói éltek Alaszkától Mexikóig. Ma kevesebb, mint 1%-át birtokolják korábbi életterüknek.

Forrás: https://www.earthday.org/2018/05/18/fact-sheet-global-species-decline/

Kíváncsi vagy, vajon mennyit tudsz a fontos környezetvédelmi kérdésekről?

Ha értesz angolul, a Föld Napja nemzetközi honlapján lemérheted a tudásod az Earth Day Quiz oldalon.

Fontosnak tartjuk, hogy itt a Zöld Matek blogon is részletesen foglalkozzunk a kihalással veszélyeztetett állatokkal. Ezért a következő hetekben folytatjuk a Föld Napja kampánnyal megkezdett témát, és hétről hétre részletesen bemutatunk egy-egy fenyegetett állatcsoportot.

Legújabb, 1. és 2. osztályosoknak készített kódfejtő rejtvény megoldása is a Föld Napja témájához kapcsolódik. 

Kattnints a képre és töltsd le a PDF-et:

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!