Közeledik a Húsvét! Mint minden hagyományos ünnepnél, most is érdemes átgondolnod, hogyan teheted zöldebbé, környezetbarátabbá az ünnepi szokásokat.

A húsvéti hagyományokat is lehet tudatosan tervezni, és ha így teszel, akkor még a hulladékmentes ünnep is megvalósítható. Ehhez gyűjtöttem össze pár ötletet.

Így legyen környezetbarát a Húsvét:

1.) Hímes tojások

A tojásdíszítés régi módszereihez érdemes visszatérni, hiszen pár évtizede még természetes alapanyagokkal (hagyma, cékla, káposzta, gyömbér, kávé stb.) színezték és díszítették a tojásokat. Arról se feledkezz meg, hogy hazai, fenntartható gazdaságból származó tojást használj. Érdemes bajlódni a tojások kifújásával is, hiszen így el is fogyaszthatod a tartalmát.

2.) Ajándékkosár

A húsvéti kosár is lehet környezetbarát. Tölts meg egy hagyományos kis kosárkát, amit évről évre újrahasználhatsz. Ha nincs ilyen, nézz szét a használt cikkek piacán. Vagy készítsetek a gyerekekkel együtt újrahasznosítható anyagokból egyedi kosárkát.

3.) Húsvéti csemegék

Ne vegyél előre csomagolt kész ajándékkosarakat tele egészségtelen édességekkel. Szánj rá időt és válogasd össze te a csomag tartalmát! Készíthetsz házi kekszeket vagy egészséges alapanyagokból összegyúrhatod te a kis csokitojásokat. Ha vásárolsz, akkor figyeld a termék összetevőit, keresd pl. a pálmaolajmentes termékeket.

4.) Apró ajándékok

Sajnos ma már a Húsvét is azok közé az ünnepek közé tartozik, amikor a gyerekeket elhalmozzák mindenféle ajándéktárgyakkal. Pedig tökéletesen elég lenne, ha egy kis finom csemegét kanának a nyuszitól.

Ha nálad is az lett a kialakult szokás, hogy a gyerekek valami maradandót is kapnak húsvétkor, akkor idén válassz környezetbarát és hasznos ajándékokat. Ne vedd meg a következő műanyag apróságot, haszontalan vacakot! Keress kreatív játékot, udvari sporteszközt vagy akár egy jó könyvet. Mindezeket beszerezheted másodkézből is.

5.) Dekoráció

Ha már évek óta szívesen dekorálod az otthonod húsvéti díszekkel, biztosan van jó pár tartós díszed (műanyag tojások, nyuszi figurák, műfű stb.), ami évről évre felhasználható. A hulladék megelőzése legyen az elsődleges célod, így olyan díszeket válassz, amit tartósan használhatsz. Ha szereted évente váltogatni a díszítést, akkor viszont készítsd el természetes vagy újrahasznosított anyagokból a dekorációt. A díszfű lehet természetes fű, vesszőkből fonhatsz kosarat, a figurák lehetnek a gyerkőc plüssnyuszijai…

6.) Csomagolás

Egyszerű a feladat: kerülj el mindent, ami feleslegesen csomagolt! Nem kellenek egyesével becsomagolt cukorkák és apró ajándékok. Vedd meg csomagolás nélkül, kimérősen a dolgokat.

7.) Locsolkodás

Ha fiúk is vannak a háznál, akkor a locsolkodás sem maradhat el. De a kölni általában eltűnik egy év alatt. Így sokan minden évben új kölnit vásárolnak. Pedig egy kis parfümmel, vagy egyszerűen vízzel töltött parfümös üveggel is szuper a locsolkodás.

8.) Hulladék

Az ünnepek alatt is figyelj oda a hulladékok kezelésére. Mindent szelektálj, amit lehet, és komposztáld a természetes anyagokat.

Most egy különleges játékkal készültünk az ovis és iskolás gyerekeknek.

Ismered a Dobble játékot? Ez az egyszerű, könnyen megtanulható és kis helyet foglaló kártyajáték fejleszti a megfigyelőképességet, a koncentrációt. A Zöld Matek első dobble játékával gyakorolhatjátok a színeket, mintákat és ezek szóbeli jellemzését is.

Két éve a Zöld Levél olvasói már megkapták ezt a nyomtatható húsvéti tojásos dobble társasjátékot. Most te is letöltheted a PDF-et, ha a képre kattintasz:

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!