… az egyszer használatos műanyagokat!

Ha figyeled a zöld híreket, biztosan te is hallottál arról a döntésről, hogy az Európai Parlament (EP) szerdán támogatta az egyszer használatos műanyagok betiltását 2021-től.

Ez egy nagy lépés a környezettudatos anyagok használatára és ezzel együtt a műanyag hulladék csökkentésére.

De milyen termékeket érint majd az új rendelkezés?

  • egyszer használatos evőeszközök (villák, kések, kanalak és pálcikák),
  • egyszer használatos tányérok,
  • szívószálak,
  • fülpiszkálók,
  • léggömbök pálcikái, és
  • oxidatív úton lebomló műanyagok, ételtartók és expandált polisztirolból készült poharak.

Ugye tudod, hogy neked nem kell megvárni 2021-ez, hogy lemondj ezekről a termékekről? 🙂

Íme néhány ötlet ahhoz, mivel tudod helyettesíteni az egyszer használatos műanyagok használatát már ma:

Egyszer használatos evőeszközök és tányérok: Használj mindig tartós, elmosható és sokszor használható tányérokat és evőeszközöket. Lehet az műanyag, fa vagy fém is, ha félsz a törős balesetektől. Már az utazáshoz is lehet szuper összecsukható étkészletet és evőeszközkészletet kapni. Nagyobb vendégség rendezőjeként pedig vállald be a mosogatást.

Szívószálak: A legegyszerűbb, ha lemondasz a szívószál használatáról. Ha valamiért mégis ragaszkodsz hozzá, ma már találsz környezetbarát anyagból készült változatot, és fémből gyártott elmosható szívószálat is.

Fülpiszkálók: A szívószálhoz hasonlóan itt is gondolkodj el azon, vajon tényleg szükség van a használatára? Hiszen megoldható a kezeddel, egy törülközővel, mosható kozmetikai ronggyal a fül tisztítása. 

Léggömbök pálcikái: Te fogyasztóként egyszerűen elutasíthatod a pálcikára tűzött léggömböket. Te is azt tapasztalod, hogy a gyerkőc nem sok hasznát veszi ennek a pálcikának? Sokkal jobban lehet játszani egy lufival, ha egy szalaggal van megkötve és szabadon dobálható. A héliumos lufik eregetése viszont nagyon káros a természetre, így ezt az ünnepi programot érdemes teljesen elfelejteni.

Oxidatív úton lebomló műanyagok, ételtartók és expandált polisztirolból készült poharak: Ebbe a csoportba tartoznak az egyszer használatos műanyagzacskók és eldobható poharak, dobozok. A környezettudatos magatartás első lépései között általában ezekről érdemes lemondani. Vidd magaddal a bevásárlásra a kis vászonszatyraidat, készülj dobozokkal, ételtartóval. Legyen nálad kulacs, a munkahelyen használj saját bögrét.

Ne várj 2021-ig, kezdd el ma az egyszer használatos műanyagok elutasítását!

 

A műanyag hulladék által okozott környezeti károkról szól a legújabb, 6. osztályos feladatlap. Kattints a képre és töltsd le a nyomtatható PDF-et!

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!