2019 januárjában sorra jelentek meg a hírek az év kiemelt élőlényeiről, természeti értékeitől. A környezetvédelemre nyitott olvasóként biztos te is hallottad ezeket a híreket.

De vajon fel tudod-e sorolni, mi az idei év állata (emlőse, madara, hüllője, hala, rovara), növénye (fája, vadvirága, gyógynövénye, gyümölcse) vagy éppen gombája, ásványa, ősmaradványa?

És ha ebből a nagy választékból emlékeztél is néhányra, vajon megismerted-e ezeket a védett fajokat az év első felében?

A zöld szervezetek és partnereik tájékoztató anyagokkal, szemléletformáló kampányokkal segítenek neked ebben. Ha most rákeresel az év élőlényeinek neveire, biztosan találsz friss információkat ezekről a veszélyeztetett fajokról és a megmentésükért folytatott munkáról.

Tegyük érdekessé ezt a tájékoztató munkát. Jöjjön néhány különleges tény 2019 kiemelt természeti értékeiről!

Tudtad, hogy…

  • a gólyatöcs igazi világpolgár, öt alfaja az Antarktisz kivételével az összes kontinensen, mintegy 302 millió km2-en fordul elő?
  • az eurázsiai hiúz az első világháború környékén eltűnt hazánkból, majd az 1980-as években már több észlelés is bizonyossá tette, hogy erdeinkben újra él és szaporodik? Napjainkban különböző nyomok (lábnyom, hulladék, szőr stb.) valamint kameracsapda-felvételek sokasága bizonyítja tartós megtelepedését az Északi-középhegységben.
  • a foltos szalamandrát már az ókortól kezdve hosszú ideig babonás félelem övezte? Rejtett életmódja és feltűnő megjelenése miatt sokáig hittek az állat halálosan mérgező mivoltában és mágikus tűzoltó képességében is.
  • a sajmeggy termését az emberek nem kedvelik, mert apró, vékony húsú, kesernyés, fanyar ízű és nem lédús gyümölcs? Inkább pálinkának, vagy likőrök alapanyagaként használják fel. A madarak viszont szívesen csipegetik, különösen a fekete rigók, akik emiatt fontos szerepet játszanak a sajmeggy elterjedésében.
  • a havasi cincér főleg hegyvidéki bükkösökben él, általában 300 és 2000 métere tengerszint feletti magasságban? A havas hegycsúcsokhoz vagy a havasi legelőkhöz így valójában nincs köze, a „havasi” jelzője tulajdonképpen félrevezető.
  • bronzos vargánya előfordulása tölgy és bükkmikorrhizás? Hogy ez mit jelent? A talajban szertefutó micélium fonalai a fás szárú növényzettel létesítenek szimbiózist, a növény gyökérrendszere és a gomba között anyagcsere kapcsolat valósul meg.
  • a magyar zergevirág feltűnő, általában 40–60 cm magas, szép, sárga virágú gumós növényünk, de termete olykor meghaladhatja az 1 métert is?
  • a vörösszárnyú keszeg az egyik legszebb hazai halunk? Élénkvörös úszóiról ismerheted meg.
  • az év gyógynövényeként választott orbáncfűt antidepresszáns, közérzetjavító, enyhe nyugtató, valamint álmatlanság elleni hatásai miatt a középkorban hatékony „ördögűzőnek” tartották?
  • az év ásványa, a galenit sötétszürke, fémes fényű ólom-szulfid, a leggyakoribb ólomásvány, így az ólom előállítása szempontjából a legfontosabb érc?

Még többet megtudhattok 2019 kiemelt természeti értékeiről, ha ellátogattok a Magyar Természettudományi Múzeum időszaki kiállítására, ahol a gyerekek játékosan fedezhetik fel ezeket a fajokat.

Az év növényéhez, gyógynövényéhez kapcsolódik a 2. osztályosok alábbi rejtvényének megfejtése. Kattints a képre és nyomtasd ki a letölthető PDF-et:
Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!