A karácsony különleges hangulatához hozzátartoznak a karácsonyfa alatt elhelyezett, titkokat rejtő becsomagolt ajándékok. Mindannyian tudjuk, hogy a szép csomagolás a legtöbbször pillanatokig tart és hirtelen hihetetlen mennyiségű hulladékká változik.

Az öko szemlélet nem jelenti azt, hogy le kellene mondanunk a csomagolás varázslatáról. Ma már rendkívül sok megoldás közül választhatnak a környezettudatos ajándékozók is. Itt is tartsuk szem előtt a hulladékpiramis első szintjeit:

Megelőzés:

Nem kell ragaszkodnunk az ajándék becsomagolásához. A felnőtteknek szánt ajándékoknál egy kis díszítés, szalag is elég lehet pl. egy borosüvegen vagy akár egy pulóveren. De maga az ajándék (pl. egy szép sál, kendő, terítő) is lehet csomagolás. Lehet kapni egyszerű vászonszatyrot, kis tartót, amit rávarrt textillel vagy textilfilccel saját kezűleg díszíthetünk. Az ilyen csomagolást később is tudja használni a megajándékozott. De különféle technikákkal egyedivé tehetjük a kézműves boltokban kapható egyszerű dobozkákat is, ami az ajándék csomagolása után saját funkciót kaphat.

Minimalizálás:

Ha csomagoljuk az ajándékokat, akkor próbáljunk minél kevesebb csomagolóanyagot felhasználni. Kevesebb papír kell pl. egy ajándéktasakhoz mint amikor egy egész ív csomagolópapírt elhasználunk egy nagyobb doboz díszítéséhez. Kreatívan használjuk ki az ajándék nyújtotta előnyöket: csak azt borítsuk be, amit valóban el szeretnénk takarni. Pl. csak a doboz tetejére teszünk nagy masnit, ami eltakarja az ajándék fotóját, ha a többi oldalán nincsenek feliratok és képek. De az italos üvegeknek is elég, ha a címke köré kötjük a díszítést.

Újrahasználat:

Szinte kimeríthetetlen az ötletek tárháza. Nézzünk szét otthonunkban, környezetünkben és gyűjtsünk össze a háztartási maradékokat, tárgyakat, amiket ajándékok csomagolására újra lehet hasznosítani:

  • Környezetbarát barna papír saját rajzokkal, nyomdákkal.
  • Régi színes magazinok, kották, térképek felhasználása csomagolópapírként.
  • Maradék textilek (selyem, csipke, régi pulóver) hasznosítása. Az interneten találunk japán speciális textilcsomózási technikákat, amivel szép csomagok, batyuk készíthetők.
  • Régebbi ajándéktasakok karácsonyi díszítése
  • Mindenféle doboz (pl. élelmiszer, parfüm, cipő) átalakítása
  • Saját készítésű ajándékkísérő kártyákat is készíthetünk maradék kartonból. Díszítsük egyéb maradékokkal (gomb, narancskarika, szegfűszeg, régi fotó).

Nem kell igazi kézművesnek lennünk, hogy találjunk olyan ötletet, amit mi is megvalósíthatunk. Összegyűjtöttem egy albumba néhány ötletes és mutatós megoldást:

Öko karácsonyi csomagolás

A Google keresőbe beírva az „eco-friendly christmas gift wrapping” szavakat további csodákat találunk.

A bejegyzéshez kapcsolódó feladatlap 4. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_4osztaly3
Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!