Ma már szinte mindenki tisztában van azzal, hogy a kivágott fenyőfa hatalmas pazarlás. Hosszú évekig neveljük és pár hét alatt elpusztul a növény. Ünnepek után az elszáradt fákat általában nem dolgozzuk fel, begyűjtésük is gyakran nehézkes.

Két másik alternatíva áll a környezetvédelem hívei előtt: gyökeres fenyőfa és műfenyő. De melyik megoldás zöldebb? Több kutatás, életciklus-elemzés is készült ennek eldöntésére és a végső következtetés legtöbbször az élő karácsonyfát támogatja. Nézzük végig az érveket:

Gyökeres karácsonyfa

Az élő fa a növekedése során folyamatosan hozzájárul az oxigéntermeléshez. Karácsony után el tudjuk ültetni a kertben vagy dézsában tovább díszítheti pl. az erkélyt. Ha nincs hol elhelyezni, már egyes kertészetekben vásárolhatunk visszaváltható fenyőt is. Minden élő fánál vigyáznunk kell arra, hogy a fa rövid ideig legyen szobai körülmények között. A kiásott és konténerbe átültetett fenyők ritkán élik túl az átültetést. Ezért inkább eleve konténerben nevelt fát vegyünk. Ezek megfelelő magassága 120-150 cm.

Műfenyő

Hosszú ideig használható, gyors, praktikus megoldás. Minden évben garantált minőség. Azonban elemzések szerint legalább 10 évig kell használatban lenniük ahhoz, hogy környezetkímélőnek tekinthessük ezt a megoldást. Előállításuk gyakran nagyobb környezetszennyezéssel jár, mint az élő fák kivágása. Nagyon messziről szállítják (általában Kínából), így az utaztatás is károsítja a környezetet. Ha meguntuk vagy elkopott és kidobjuk, nagyon lassan lebomló hulladék lesz belőle, veszélyes anyagok szabadulhatnak fel.

Kisgyerekes családban különösen nagy jelentősége van a karácsonyfának. De gyermekek nélkül vagy nagy gyerekekkel ünnepelve már a karácsonyfát helyettesítő alternatív megoldások között is válogathatunk. Feldíszíthetünk pár levágott és vázába tett fenyőgallyat. De a kerti fára is feltehetjük a díszeket.

Összegyűjtöttem egy albumba néhány ötletes és mutatós megoldást:

Alternatív karácsonyfák album

A Google keresőbe beírva az „alternative christmas tree” szavakat további csodákat találunk.

A bejegyzéshez kapcsolódó feladatlap 6. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_6osztaly3
Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!