Azért ajándékozzunk, mert örömet szeretnénk okozni a megajándékozottnak. Ne legyen macerás, nemszeretem tevékenység az ajándékozás. Vannak emberek, akiknek nagyon könnyű örömet szerezni és vannak, akiknek nehéz megfelelő ajándékot kitalálni. Figyeljünk szeretteinkre, ismerőseinkre egész évben. Próbáljuk kideríteni, minek örülnének. Íme néhány ötlet, ami segíthet az ajándékozást is zöldebbé tenni:

  • Ne vegyünk felesleges ajándékot! Nem csak tárgyakat lehet ajándékozni, egyre többet választják az élmény, esemény ajándékozását. Összekapcsolhatjuk az ajándékot az egészséges életmóddal is.
  • Próbáljuk családtagjainkat is a tudatos vásárlás irányába terelni. Adjunk ötleteket az ajándékozásra, ne féljünk új szokásokat bevezetni a környezetünkben. Ne legyen teher az ajándék kiválasztása. Közös megegyezéssel akár le is mondhatunk az ajándékról.
  • Készíthetünk saját készítésű ajándékot. Nem csak ügyes kézművesek élhetnek ezzel a lehetőséggel. Készülhet finom süti, házi lekvár, de akár fotóalbum vagy bármilyen tárgy a közös emlékekkel.
  • Nem a méret a lényeg! A legkisebb gyerekeknél még talán érthető, hogy a nagy ajándéknak örülnek. De az idősebb gyerekek és a felnőttek esetében már ne törekedjünk arra, hogy a mi csomagunk legyen a legnagyobb a karácsonyfa alatt.
  • Ne határozzuk meg kötelezően az ajándék értékét. Gyakran kérik pl. a nagyszülők a szülők segítségét, hogy minden unokájuk pontosan ugyanabban az értékben kapjon ajándékot. Ne vegyünk csak azért még egy kis vacakot, hogy pontosan elköltsük a megadott keretet. Néha egy olcsóbb ajándéknak sokkal jobban örülnek.

Írjátok meg a ti saját készítésű vagy öko ajándék ötleteiteket!

A bejegyzéshez kapcsolódó feladatlap 2. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_2osztaly2
Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!