2015. augusztus 25-én jelentették be Ausztráliában, hogy a Sydney-i Operaház megkapta a fenntartható működését bizonyító zöld tanúsítványt: az épület 4 csillagot kapott az ú.n. Zöld csillag – Teljesítmény értékelés keretében. Az Ausztráliai Zöld Épületek Tanácsa (GBCA – Green Building Council of Australia) által 2013-ban létrehozott Zöld Csillag – Teljesítmény egy olyan független értékelőrendszer, amely 1-től (minimális gyakorlat) 6 csillagig (világon vezető szerep) értékeli az épületek és közösségek fenntartható működését.

Az Operaház által megszerzett 4 csillag különleges eredménynek számít. Sydney jelképének fenntartható működése bizonyítja, hogy nem csak újonnan lehet zöld épületeket létrehozni, hanem régi, akár a világörökséghez tartozó épületek is képesek a fenntartható működésre. Ezt fejezi ki, hogy az operaház a zöld csillagokat a fenntarthatóvá válás „teljesítményére” kapta.

Milyen területeken zöldült az operaház?

Épület menedzsment:

  • Energiahatékonyság: az épület világításának korszerűsítése
  • Fenntartható világörökség design: Az épület már több mint 40 éve úgy épült, hogy kihasználja a természet nyújtotta előnyöket pl. az óceánvízzel működő hűtőrendszer segítségével
  • Zöld tisztítás: környezettudatosan választják meg a tisztítószereket és megoldásokat pl. szódabikarbónát, olivaolajat használnak
  • A belső környezet minősége: az épület különböző funkciót ellátó helyiségeiben külön-külön felügyelik a működésükhöz szükséges feltételeket (pl. hőmérséklet, páratartalom)

Környezet menedzsment:

  • Az épületet használók környezettudatosságának kiépítése az ott dolgozók folyamatos tájékoztatásával és képzésével
  • Hulladékkezelés teljes körű nyilvántartással és újrahasznosítással
  • Az anyag és energiafelhasználás monitorozása és jelentések készítése
  • Fenntartható szállítás a tömegközlekedés előnyben részesítésével

Társadalmi fenntarthatóság:

  • Társadalmi Egyeztetés Akció Terv létrehozásával

Az elért zöld csillagokkal a Sydney-i Operaház példaképpé válhat a többi régi épület számára annak bizonyításával, hogy a környezettudatosság és a fenntarthatóság minden épületnél elérhető.

Az operaház sajtóközleménye ITT érhető el.

A szöveghez kapcsolódó feladatlap 3. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_3osztaly15

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!