Idén november 19-ére esik a Füstmentes Világnap, amikor világszerte arra szólítják fel a dohányosokat, hogy legalább egy nap erejéig függesszék fel káros szenvedélyüket. A felhívás ötlete Massachusettsből ered, ahol először 1970-ben kérték a dohányzókat, hogy egy napi cigarettára szánt pénzüket egy helyi középiskola számára adományozzák. A világon elterjedő felhívás fő célja, hogy az egy napra nem dohányzó emberek közül minél többen döntsenek a végső leszokásról.

Életmódunk döntő hatással van egészségünkre, a dohányzás jelentősen rontja az életesélyeket. A függőség egészségkárosító hatása az egész emberi szervezetben kimutatható. A KSH 2014-es tanulmánya szerint 2000 és 2009 közötti egészségfelmérések alapján tudjuk, hogy a férfinépesség körülbelül fele, a nők harmada érintett a nikotinfüggőségben. Hazánkban körülbelül minden hatodik halálozás a dohányzás miatt történik. A dohányzás által okozott legfőbb betegségek a légcső, hörgő, tüdő rosszindulatú daganatai, az ajak, szájüreg, garat, nyelőcső és gége tumorai, a légzőrendszer betegségei, a magasvérnyomás- és agyérbetegségek, továbbá az ischémiás és más szívbetegségek.

De a dohányzó emberek nem csak maguknak ártanak. A környezetükben tartózkodókra a passzív módon szívott dohányfüst kétszer olyan veszélyes, mert az általuk belélegzett mellékfüst még nagyobb arányban tartalmaz káros anyagokat. Ezért jelentkezhetnek a dohányfüstös teremben a következő panaszok: viszkető szemek, tüsszögés, köhögés, rekedtség, orrnyálkahártya panaszok, nehéz légzés, fejfájás, szédülés vagy hányinger.

Segítsünk a környezetünkben élő dohányosoknak a leszokásban! Biztassuk őket arra, hogy próbáljanak ki cigaretta nélkül legalább egy napot!

A szöveghez kapcsolódó matek feladatlap 7. osztályosoknak készült:

 

Zold_matek_feladatok_7osztaly15
Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!