Nagyon érdekes hírrel találkoztam a napokban. Ruandában 2008 óta törvény tiltja a nejlonzacskók használatát és gyártását. Tilos ilyen csomagolóanyagot bevinni az országba. A reptéren vászon vagy papírzacskót kínálnak az elkobzott nejlonzacskók helyett. A tiltás elsődleges célja a természet védelme, a mezőgazdaságra és állattenyésztésre alapuló gazdasághoz a megfelelő környezet biztosítása. A részletes cikk ITT olvasható.

Vannak más jó példák is. Kenyában, Ugandában, India egyes részein is hasonló tilalom van érvényben. Természetesen az Európai Unió is küzd a nejlonzacskók visszaszorításáért. Ebben Olaszország és Franciaország jár az élen.

De miért is terjedhetett el ennyire ez a káros csomagolóanyag a világban? Elsősorban kis súlyuk és a lebomlással szembeni állóképességük miatt alkalmazzák szívesen a kereskedelemben. De utóbbi tulajdonsága jelenti éppen a legnagyobb veszélyt is. Hiszen a zacskók átlag 25 perc használat után hulladékként végzik és több száz év alatt bomlanak csak le.

Csak úgy szűnhet meg ez a szennyezés, ha tudatosan elutasítjuk a nejlonzacskók használatát. Készüljünk fel a vásárlásra és vigyünk magunkkal kosarat, vászontáskát vagy bármilyen tartós, többször használatos szatyrot!

A mai feladat 5. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_5osztaly15

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!