2020. augusztus 9-én este véget ért a 8. PET Kupa a Tiszán. 3 évvel ezelőtt már írtunk erről a fantasztikus kezdeményezésről, a PET Kupa hőseiről itt a blogon. De érdemes újra és újra rácsodálkozni, hogy mi mindenre képes ey jól szervezett akció, milyen eredményeket hoz a sok lelkes természetvédeő összefogása.

Még a koronavírus járván sem rettentette vissza a PET kalózokat a Tisza megtisztításától. Bár kevesebb résztvevővel indult útnak most a csapat,  mégis közel annyi szemetet szedtek idén, mint a korábbi PET Kupákon.

Mennyi az annyi?

  • 84 megtisztult folyamkilométer a Tiszán
  • közel 8 tonna folyami hulladék a zsákokban

Kíváncsi vagy, mit és hogyan gyűjtöttek és mi lesz a hulladék sorsa?

  • PET palackokat: a kellően tiszta és így újrahasznosítható palackokat szín szerint 3 csoportba (áttetsző, kék és vegyes) válogatták, ebből a hulladékból több, mint 1 tonna lett. Ezeket elszállítják, ledarálják, a PET darálékból pedig újabb műanyag termékek készülnek.
  • polietilén zsákokat és polipropilén csomagolóanyagokat: ebbe a csoportba tartozik sokféle műanyag flakon. Ezeket is ledarálják, majd a következő PET Kupákra hajó alapanyag készül belőlük.
  • üveghulladékot: az összegyűjtött több tonna üveg csomagolóanyag 100%-ban újrahasznosítható üvegként.
  • vegyes kommunális hulladékot: kb. az összes hulladék fele nagyon szennyezett, nem újrahasznosítható hulladék, ami lerakóba kerül.

Ez pedig az eddigi PET Kupák összesített eredménye:

Forrás: https://petkupa.hu/

Gartulálunk a szervezőknek és minden résztvevőnek!

A PET Kupához kapcsolódik ez a 2. osztályos feladatlap is. Kattints a képre és nyomtasd ki a letölthető PDF-et:

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!