„Mikor történt meg Veled utoljára, hogy alkottál valamit a két kezeddel? Emlékszel, micsoda örömet és büszkeséget okozott? Emlékszel még arra, hogyan fejezd ki magad művészetekkel, alkotással, festékkel, színekkel, formákkal….?” – ezekkel a kérdésekkel ajánlja a ReCreativity képzési programjait, ahol a résztvevőket egyedi újrahasznosítási módszerekkel segítik abban, hogy kreatív megoldásokat építsenek be mindennapjaikba, és közben környezettudatos attitűdöt sajátítsanak el.

Kíváncsi voltam, mi mindent jelenthet ez az élmény-alapú tanulási módszer, ezért megkerestem a budapesti társadalmi vállalkozás egyik alapítóját, Földi Barbarát, hogy meséljen nekem a munkájáról.

Hogyan indult a ReCreativity, és miért pont a fenntarthatóság és az újrahasznosítás került a fókuszba?

A ReCreativity – ha egészen őszinte akarok lenni, akkor nagyon önző módon azért jött létre, mert Én szerettem volna egy lehetőséget (teret, időt) magamnak, hogy alkothassak. A tanulás és munka mellett nagyon kevés időm jutott alkotni és arra gondoltam, hogy ha ez lesz a főtevékenységem, akkor mindennap alkothatok. Persze egy vállalkozás vezetése mellett erre jut a legkevesebb időm – de azt akkor nem tudtam.

Felnőttoktatóként és ifjúsági munkásként sose gondoltam, hogy ebben a szakmában fogok dolgozni – de így lett és nagyon hálás vagyok ezért.

A (környezet)tudatos gondolkodást otthonról hozom. Édesanyámtól tanultam varrni, sokat alkottam vele gyerekként és még ma is szoktunk együtt dolgozni. A kreativitás pedig nem hiszem, hogy mindenkiben benne van – így a vállalkozás alapításakor nem volt kérdés, hogy olyan fenntarthatósággal kapcsolatos programokat szeretnék adni, amivel készségeket – elsősorban – kreativitást lehet fejleszteni. A kreativitás szerintem a 21.század egyik legfontosabb kompetenciája.

Aki most ismerkedik veletek, a honlapon láthatja, hogy igen szerteágazó a tevékenységetek. A kínálat a nagy nemzetközi képzésektől egészen az egyéni konzultációkig terjed. Milyen lépések vezettek idáig?

Az alap tevékenységünk, hogy nemzetközi képzéseket tartunk fiataloknak – ebből nőtte ki magát sok más. Ahogy én változtam, úgy változott velem a cég is. Ebből lett a Cimbi – ahol újrahasznosított anyagokból varrok táskákat. Ebből lettek kisebb események, workshopok, amikor cégekhez megyünk ki és dolgozunk együtt a munkavállalókkal. Valamint ebből nőtt ki a Zerowaste Bootcamp és a blogom is (Tinyecoambassador), ahol a zöld életmód felé segítem a résztvevőket, hogy ennek az életmódnak egy nagyon praktikus oldalát ismerhessék meg.

Az egyéni konzultáció pedig a pandémia alatt született, ahol online tudok segítséget nyújtani azoknak, akik elakadtak vagy nehezen indulnak el egy fenntarthatóbb élet felé.

Tudsz ajánlani olyan programot, ami szülőknek, pedagógusoknak, esetleg közvetlenül a gyerekeknek szól?

Van egy workshop, a ZeroWaste Bootcamp, ami kifejezetten olyanoknak szól, akik szeretnének elindulni egy fenntarthatóbb élet felé – de még nem tudják a hogyanját. Ebből a workshopból van kifejezetten családoknak szóló verzió is, ahol a családban mindenkinek akad érdekes program. Valamint van kifejezetten pedagógusoknak szóló is, ami egy intenzív továbbképzéssel is felér. A műhelymunkák általában 2-3 naposak, vidéken. A jövőben tervezünk budapesti workshopokat is. A cél, hogy olyan praktikus tudást adjunk át a résztvevőknek, amivel ők is elegendő tapasztalatot szednek össze, hogy otthon is változtassanak. A workshopokon nagy hangsúlyt fektetek az után követésre és a közösség támogató erejére. A műhelymunkákon élményalapú tanulási módszertannal dolgozunk – nincsenek előadások – mindenki csinál mindent az első pillanattól kezdve.

Nézd meg, milyen egy kreatív alkotó képzés:

A fenti programok mellett olyan környezetbarát termékeket is kínáltok, amelyek újrahasznosított alapanyagból készülnek. Bemutatod ezeket a márkákat?

Egy ilyen márkám van, a Cimbi. Egy olyan újrahasznosított alapanyagból készült táskamárka, aminek üzenete van. A tavalyi évben (2019) zártam be a webshopot, így az egyéni eladás szünetel – mert nem volt rá kapacitás. Jelenleg csak céges együttműködéseket vállalok fenntarthatósági okokból.

Hogyan lehet ennyi mindent kézben tartani? Az sem titok, hogy két kisgyerek anyukája vagy, hiszen a Tiny Ecoambassador Blogon nyomon követhetjük kalandos utatokat egy fenntarthatóbb élet felé.

A blogom a kisfiam születésével együtt született meg. lassan három éve blogolok, eleinte csak magamnak szántam, de mostanra kicsit túl nőtt rajtam, aminek nagyon örülök, mert azt jelenti, egyre többeket érdekel a fenntarthatóbb tudatos élet. Két kisgyerek mellett egyenlőre a legfontosabb, hogy legyen egy fontossági sorrendem – hiszen a legfontosabb, hogy nekik legyek jelen és elérhető. Ezért sok minden az alvásidőkre korlátozódik – ami sok éjszakázást jelent. A férjem – valódi partner és Ő is „szabadúszik”, így sok mindent meg tudunk közösen is oldani és tudjuk támogatni egymást a munkában is.

Eleinte rám nehezedett egy olyan vélt nyomás, hogy egyensúlyba kell tartsam ezt a sok dolgot. Ma már azt érzem, ezt nem lehet és nem is szeretném. Az évek alatt sok minden egybemosódott és sok minden kiegészíti egymást. Támogató tevékenységeket hoztam létre, amik sokszor már nélkülem is működnek.

Valamint rengeteget számít, hogy olyan szerencsés vagyok, hogy a munkám feltölt, tudok belőle meríteni. Inspirációt, energiát, kapcsolatokat, barátságokat, így valóban fel tudok töltődni sokszor.

Mi lesz a következő lépés?

Jelenleg rengeteg változás van bennem, körülöttem. A bizonytalanság engem is sok mindenben visszatart, de már dolgozok rajta. Teszem, amit tudok és célom továbbra is, hogy minél több emberhez juttassam el, hogy egyéni döntéseinknek igenis súlya van és az egyéni felelősségvállalás egy nagyon fontos lépés afelé, hogy kezünkbe vegyük az életünk irányítását.

Aki szeretne tudatosabban gondolkodni, fenntarthatóbban élni látogassa meg a blogom és szívesen látom a műhelymunkáimon is.

Természetesen most is készültünk egy új matek feladatlappal, ami a Cimbi termékekről szól és 8. osztályosok gyakorolhatnak vele. Kattints a képre és töltsd le a nyomtatható PDF-et!

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!