1994 óta ünnepeljük június 17-én ezt a világnapot. Ezzel a nappal a nagy nemzetközi környezetvédő szervezetek arra hívják fel figyelmünket, hogy felelősek vagyunk a szárazföld pusztulásáért és ennek megállítása csak világméretű összefogással lehetséges.

Földünk felszínének egy negyedét borítja szárazföld. Ezen a területen a sivatagok jelentős mértékben terjeszkednek. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egyre nagyobb területen az afrikai homoksivataghoz hasonló felszínnel találkozunk. A sivatagi tájak közös jellemzője az évi 250 mm-nél kevesebb csapadék és a felszíni növényzet hiánya.

Mi az oka ennek a folyamatnak? Egyrészt a klímaváltozás felelős érte: a csapadékmennyiség csökkenése és a globális felmelegedés. Azonban nekünk, embereknek is nagy szerepünk van a változásban. Ahol kiirtjuk a növényzetet, ott már semmi nem köti meg a termőtalajt, a szél és a víz könnyen elhordja azt.

A sivatagok terjedésével fokozatosan csökken a termőterület és az ivóvízkészlet. Egyes fajok kihalnak, a környezeti változáshoz jobban alkalmazkodók pedig elszaporodnak, felborítva a Föld biológiai egyensúlyát.

A 2015-ös világnap témája a mindenki számára elérhető élelmiszer-biztonság megvalósítása fenntartható élelmiszer rendszerekkel.

A mai feladatlap 2. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_2osztaly13

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!