Az ecet már a kezdetektől jelent van az emberiség életében. A világon bárhol megtalálható ecetsavtermelő baktériumok hatását már a régi időkben is felfedezték a sör- és borkészítés melléktermékeként. A természetes ecet biológiai erjesztéssel készül, míg a szintetikus ecetet mesterséges kémiai folyamatok eredményeként állítják elő. Emberi fogyasztásra a természetes ecetet ajánlják.

Mi mindenre használhatjuk háztartásunkban ezt a csodaszert?

  • Tisztítás: ecetes vízzel érdemes a konyhai és fürdőszobai felületeket és berendezéseket tisztítani. Jól oldja a zsírt, nem hagy foltot, ezért üveg felületre is jól használható. Akár ruhák makacs foltjainak eltüntetésében is segíthet.
  • Fertőtlenítés: baktérium és gombaölő hatású, elpusztítja az apró kórokozókat, csíramentesíti a vágódeszkát, textil felületen megakadályozza az atkák elszaporodását.
  • Szagtalanítás: Jól használható a hűtőben és akár más zárt terekben is a kellemetlen szagok megszüntetésére, egy kis tálban elhelyezett ecet rövid idő alatt közömbösíti a szagokat.
  • Vízkőoldás és penész eltüntetése: Minden vízzel működő, azzal érintkező eszközt és berendezést érdemes rendszeresen ecetes vízzel átöblíteni. Az ecettel tisztított tárolókban tovább marad friss az étel, lassítja a penész megjelenését.
  • Textilek tisztítása: Jó szőnyegtisztító szer, ruhák mosásánál természetes öblítőként használható.
  • Állatok távol tartására: elriaszthatjuk a lakásban megjelenő hangyákat, ha az útvonalukba Ecetes vizet permetezünk, de ugyanilyen hatása lehet a kertben megjelenő meztelen csigák ellen is.

Ha eddig csak néhány esetben használtuk az ecetet, próbáljuk ki új szerepeiben is. Nem érdemes rögtön a drága és káros vegyszerekhez nyúlni. Kísérletezzünk bátran ezzel a zöld csodaszerrel!

A legújabb matek feladatlap 6. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_6osztaly14

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!