Az elmúlt pár héten te is találkozhattál a „Seabin” nevű projekt kis videójával a Facebook-on. De vajon mit tud ez az eszköz?

Múlt hétig tartott az Indiegogo közösségi finanszírozás oldalon a pénzügyi forrásgyűjtés egy ausztrál páros új találmányának megvalósítására. Andrew Turton és Pete Ceglinski egy olyan tenger- és óceántisztító berendezés prototípusát fejlesztette ki, amely a kikötőkben, tengerparti sétányok és jacht klubok területén képes folyamatosan kiszűrni a vízen lebegő hulladékot.

Így működik:

Ahogy a filmből is látszik, a „Seabin” projekt gyakorlatilag egy vízen lebegő kis méretű hulladékszűrő tartály, ami a víz felületén úszik és egy vízpumpa segítségével folyamatosan áramlik bele a szennyezett víz. A tartályban elhelyezett természetes anyagú szűrőkosárban a szilárd hulladék fennakad, a víz pedig tovább folyik a tartály alján át egy csőben. A tisztított víz áthalad a vízpumpán, amelyhez olajjal szennyezett területeken olajszűrőt is lehet csatlakoztatni, majd a megtisztított víz visszakerül a tengerbe.

A prototípust úgy tervezték, hogy amikor a tartály megtelik szilárd hulladékkal, egy ember képes legyen a szűrőbetétet kiemelni és egy üresre cserélni. A tele tartályt kiürítve lehetővé válik a felfogott tengeri hulladék szelektálása is. A szűrők tisztítás után újra használhatóak.

A berendezés akkor is folyamatosan működhet, ha a megtelt tartályt nem cserélik rögtön ki. Ekkor a víz áramlásának köszönhetően a többi hulladék a tartály körül gyűlik össze és később is könnyen kihalászható.

A feltalálók tudják, hogy egy ilyen méretű berendezés nem képes a világ óceánszennyezésének problémáját megoldani, de az áramlatok miatt a partok közelében felhalmozódott hulladék problémájára viszont jó eszköz lehet. A parti környezetben nem kell az erős áramlatokkal és viharokkal megküzdeni, jól kontrollálható környezetben végezhető a tisztítás.

A forrásgyűjtés célja a bemutatott prototípus sorozatgyártásának és továbbfejlesztésének finanszírozása. Jelenleg a vízpumpa elektromos árammal működik, de ezt szeretnék fenntartható energiával – a felhasználó terület adottságaihoz igazodva nap- vagy szélenergiával – kiváltani. Facebook nyilatkozatukban külön hangsúlyozzák, hogy az eszköz a 4 éves tesztelés alatt nem okozott a tenger élővilágában kárt, a halak ösztönösen távol maradnak a vízpumpától. Ha a kisebb halak mégis bekerülnek a tartályba, ott fennakadnak a szűrőn, vízben maradnak és a szűrő cseréjekor egyszerűen visszadobják őket a tengerbe.

A forrásgyűjtés sikerrel zárult, az eredetileg kért összeg 115 %-át ajánlották fel a támogatók. Megkezdődtek a tárgyalások az első potenciális gyártókkal. Reménykedve várjuk a jó híreket!

A szöveghez kapcsolódó feladatlap 6. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_6osztaly18

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!