Íme egy újabb vélemény, amivel gyakran találkozhatunk a hulladékfeldolgozással kapcsolatban:

„A legjobb megoldás, ha elégetjük a hulladékot. Akkor nem foglal helyet és még energiát is nyerhetünk belőle.”

A hulladék égetése és ezzel energetikai hasznosítása valóban a lerakás felett helyezkedik el a hulladék piramisban. De ez a folyamat csak akkor lehet „jobb” megoldás, ha szakszerűen, fejlett égetési technológia alkalmazásával, a környezeti hatások minimalizálásával megy végbe. A hulladék otthoni vagy illegális égetése veszélyes a környezetünkre és egészségünkre!

Milyen előnyei vannak a hulladékégetők működésének?

A környezetvédelmi iparág, a hulladékgazdálkodási technológiák nagy fejlődésen mennek keresztül. Egy égetőmű célja, hogy csökkenjen a hulladék mennyisége. Ne felejtsük el, a végén akkor is marad hamu és pernye! Az égetésnél nem feltétlenül cél az, hogy az un. energia mérleg pozitív legyen. Nem cél, hogy több energia jöjjön ki a folyamatból mint ami belemegy.
Az energetikai hasznosításnál azonban az elsődleges cél már az energia termelése. A vegyes hulladékunk 8,5 MJ-os energia értékű. Ezt az ország egyetlen hulladékégetőjében energiává tudják alakítani. Az évi 3,8 millió tonna termelt hulladékból az égetőmű csak 420.000 tonnát hasznosít egy évben. Ez a Budapesten termelt hulladék több, mint fele. A megtermelt energiával 13 ezer lakás fűtéséhez szükséges gőzt és 45 ezer lakás éves villamos energia mennyiségét állítanak elő.

És milyen hátrányokat találunk?

A környezetvédők jelentős csoportja küzd a kommunális hulladékok elégetése ellen. A legfőbb indok éppen az, hogy a hulladéktól való könnyű megszabadulás „ígérete” nem ösztönzi a lakosságot a megelőzésre, a hulladék keletkezésének megakadályozására! Az égetés során az energiának csak egy töredéke hasznosul. Egy erőmű építése hatalmas beruházás, csak akkor működtethető gazdaságosan, ha teljes kapacitással üzemel. Ez pedig a tudatos hulladékcsökkentés ellen ható folyamat. Az égetés során a hulladék nem semmisül meg teljesen, a távozó veszélyes, egészségkárosító anyagok szennyezik a környezetet.
Az égetés és energetikai hasznosítás sajnos azt a látszatot kelti, hogy a hulladéktól egyszerűen és gazdaságosan megszabadulhatunk. De ez nem így van! Egészségünk és környezetünk számára nem ez a legjobb megoldás, hanem a megelőzés.

A fenti mítosz: MEGCÁFOLVA.

A Zöld Matek blogon korábban is foglalkoztunk a hulladékégetés témájával: a
Hulladékpiramis: Energiavisszanyerés és A hulladékégetés veszélyei című cikkekhez is készültek korábban feladatlapok.

A legújabb feladatlap ovisoknak készült:

Zold_matek_feladatok_ovisoknak24

A Mítosz Vadászat pályázat az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóságának támogatásával valósul meg. Pályázati azonosító: OKTFNHI-LSZF/2015-01 – „A hazai hulladékgazdálkodással és szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos lakossági szemléletformálásra fordítható támogatás” – www.szelektalok.hu

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!