A Zöld Matek blog elindulása óta a friss és érdekes híreket keresve újabb és újabb embereket és szervezeteket ismerünk meg, akik mindannyian szívügyüknek tekintik a gyermekek környezeti nevelését, a fenntarthatóság és tudatosság értékeinek közvetítését. Köztünk és értünk dolgoznak. Ők a Zöld Hősök, akiket ebben az új sorozatban mutatunk be a jövőben.

Nemrég felmerült a lehetősége, hogy a Zöld Matek feladatlapok megjelenhetnek az Ökologistic Környezetvédelmi Alapítvány által szervezett interaktív játszóházban és iskolai vetélkedőkön. Ennek a lehetőségnek nagyon örülünk és szerettünk volna többet is megtudni az alapítvány tevékenységéről. Az interjúban Vészity Katalin kuratóriumi elnökkel beszélgettünk.

Mikor jött létre az alapítvány és milyen okok, események vezettek az alapításhoz?

2014 tavaszán jegyezték be alapítványunkat, bár az alapító okirat már több, mint fél évvel azelőtt elkészült. Az elhatározás, hogy küldetéstudatomat intézményes formába öntsem, már jóval korábban megszületett, amit tervezés, szervezés, valamint a kuratórium tagjainak felkutatása követett. Hogy maradjunk a fordított időrendi sorrendnél, a küldetéstudat felvállalásához anyává válásom adott inspirációt, az a felelősség, amit szülőként érzek. Hogy minden, amit teszek / teszünk hatással van a következő generációkra és az ő érdekeiket is szem előtt kell tartanunk. Mivel a következő generáció 2 képviselőjének én adtam életet, így időben is tovább kell terveznem, előrébb kell lássak, a saját életemen túl.

Kik hozták létre a szervezetet és ma hányan közreműködnek a munkában?

A kuratórium tagja Pulai Éva, akit szakértelme és sok éves, a hulladékgazdálkodásban szerzett tapasztalata miatt kértem fel. Ő az, aki a folyamatosan változó jogszabályi háttér figyelésével szabályos mederben tartja szervezetünket. Másik kurátorunk Marinka Boglárka, vegyszermentesítő lakossági águnk részéről. Barta Endre sajtóreferensként a médiával való kapcsolatokért és előadások megszervezésért felelős.
Együttműködő partnereink között legfontosabb talán a Hangák közössége, vegyszermentesítő águnk lelkes önkéntesei. Kreatív foglalkozásokat nem tarthatnánk Vácziné Szőke Erzsébet nélkül, aki szintén önkéntesként kísér minket a rendezvényekre. Közösségi önkéntes szolgálat keretében kitelepüléseinkre segítségül jönnek középiskolás fiatalok. Közülük Tancsa Donátot és Filinger Doriánt emelném ki, akik média csoportunkat viszik a vállukon. Civil szervezetekkel és cégekkel is dolgozunk együtt.

Milyen fő célokat fogalmazott meg a szervezet?

Legfőbb célunk az egyén felelősségére felhívni a figyelmet. Arra a sokak által szőnyeg alá söpört tényre, hogy az egyén szerepe a környezetterhelésben rendkívül számottevő. Olyan cselekvésmintákat mutatunk be, amik segítenek lépésről-lépésre megváltoztatni szokásainkat. Gyakorlati oldalról megközelítve a kérdést.

okologistic_kornyezetvedelmi_alapítvany

Ökologistic kalandok: játék és PET kupa

Kit szeretnétek megszólítani? Kikkel dolgoztok együtt?

Az alapításkor a gyerekek voltak az elsődleges célcsoport. Nekik dolgoztunk ki egy interaktív játszóházat. Játékos formában ismerkedhetnek meg a szelektív hulladékgyűjtés fontosságával, a „hogyan”-ról a „miért”-re helyezve a hangsúlyt. Szemléltetésként, bevonva őket a játékba megmutatjuk, mi készül bizonyos hulladéktípusokból. Játszóházunk a Zöldövezet Társulás Replaccával egészül ki. Ezt bővítettük ki olyan programokkal, amiken keresztül a felnőtteket is bevonhatjuk, hogy a család együtt zöldülhessen.
Tündérkert programunk szakmai partnere a Biogyömbér Kft, és a tulajdonos Székely Gyöngyvér. Célcsoportként elsődlegesen hátrányos helyzetű családokat jelöltük meg, akiket az önellátás irányába terelhetünk.

Milyen fő tevékenységeket végeztek és ezek hogyan szolgálják a fenti célokat?

Alapítványunk a környezettudatos életmód népszerűsítését vállalta fel, melyhez több programot is kidolgoztunk. Elsősorban arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy mekkora az egyén felelőssége a környezetterhelésben és milyen módszerekkel tudunk közösen javítani ezen.

 • A kisgyermekeknek szóló interaktív játszóházzal intézményekben és rendezvényeken jelenünk meg, ahol a válogatás fontosságát az újrahasznosítás folyamatát szemléltetve mutatjuk be.
 • Öko-kreatív csapatunk hulladékból varázsol dísztárgyakat, ékszereket. A mobil műhelyünkkel települünk ki oktatási intézményekbe, rendezvényekre.
 • Öko-karitatív megmozdulásunk kapcsán a „lomtalanítás” témakörében vesszük ki a részünket. Megunt, feleslegessé vált ruhák, bútorok elszállítását vállaljuk, és szociális hálózatok segítségével juttatjuk el az „újrahasználat” helyére.
 • Több munkahely bevonásával Dunaújváros és környékén elindítottuk „Környezetbarát munkahely” programunkat.  Ahol a szelektív hulladékgyűjtés fontosságának és módjának hangsúlyozásán túl, a gyűjtés lehetőségét is megteremtettük. Ehhez támogatóként csatlakozott hozzánk a Semicont Kft, akik szelektív konténereket biztosítottak számunkra. Törekszünk arra, hogy közvetlenül a felhasználóhoz kerüljenek ezek az anyagok, így is csökkentve a szállításuk általi környezetterhelést.
 • Energiaközösségünk, mely a Greendependent Intézet szárnyai alatt működik, a háztartások CO2 kibocsátását, így a karbon lábnyomot igyekszik csökkenteni.
 • Vegyszermentes háztartásokért annyit tudunk tenni, hogy alternatívákat mutatunk a kemikáliáktól telített tisztítószerek és piperék helyettesítésére. Ebben partnerünk a Hangák, vagyis a Zöldre érett nők közössége.
 • Részvétel a társadalmi integráció elősegítésében programunk keretein belül hajléktalan emberek önkéntesként való foglalkoztatását kezdeményeztük.

Melyek a legsikeresebb kezdeményezések? Mire vagytok a legbüszkébbek?

 • Az elmúlt nyáron, június első két hetében egy régi gyárépületet vehettünk birtokba Dunaújvárosban. Ideiglenes jelleggel létrehoztuk A Mag ökobázist, ahol bepillantást engedtünk munkánkba. Előadásokat szerveztünk felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Volt nálunk kihelyezett környezetismeret óra általános iskolásoknak, de középiskolás diákok is ellátogattak hozzánk. A szervezés kapcsán kerültünk kapcsolatba több olyan partnerrel, önkéntessel, akikkel azóta is együtt dolgozunk.
 • Kishantoson megtartottuk első táborunkat, ami rendkívül jó hangulatban telt. Partnerünknek, a Kishantosi Biogazdaságnak is ez volt az első ilyen jellegű rendezvénye és megtiszteltetésnek vettük, hogy minket kértek fel a lebonyolításra. Együtt próbálgattuk szárnyainkat, megalapozva egy hosszú távú együttműködést. Idén 3 turnust tervezünk, honlapunkon márciusban lesznek elérhetőek a részletek.
 • Augusztusban részt vettünk a PETKUPÁN. Ott ismerkedtünk meg az Aztakeservit legénységével és a hazaérkezést követően megrendeztük ártér tisztító akciónkat a Dunán. Rengeteg önkéntes csatlakozott hozzánk, és hatalmas mennyiségű hulladéktól szabadítottuk meg Kisapostag és Dunaföldvár partjait.
 • Integrációs programunkban sok fedél nélküli önkéntes megfordult. Közülük egy főt sikerült saját szervezetünkön belül alkalmazni. Lakást bérelünk neki, egy étterem segítségével minden nap meleg ebédet kap, így elmondhatjuk, hogy jelentős szerepet vállaltunk abban, hogy élete kedvező fordulatot vegyen.

Mit terveztek erre az évre?

 • 2016-ra óriásit álmodtunk. Daruszentmiklóson, székhelyünkön szeretnénk létrehozni egy közösségi kertet. Sok hátrányos helyzetű család él itt, akik lakhatási problémáik miatt kerültek vidékre. Őket szeretnénk önfenntartásra ösztönözni és megmutatni, hogyan működik biológiai alapokon egy dombágyás. A családoknak az ismeretanyagon kívül szerszámokat és palántákat is adományozunk. A kert  környezeti nevelésben való szerepe miatt nyitott lesz, és olyan elemekkel is bővítjük, mint az üveges komposztáló. Óvodás, iskolás csoportokat várunk, hogy egy kellemes kirándulás keretében ismerkedhessenek a növényekkel.
 • Szintén az előző projekt része Guinness rekord kísérletünk. Európa legnagyobb fűszerspiráljával nem csak a helyi közösséget szeretnénk összekovácsolni, de egy olyan teret is létrehoznánk, ami otthont ad gyógy- és főszernövényekkel foglalkozó rendezvényeknek.
 • Nyár közepén részt veszünk az Everness fesztiválon Balatonakarattyán a Hangák csapatával. Zöld meglepetéssel készülünk, a fenntarthatóságra helyezve a fókuszt.

Hogyan léphetnek kapcsolatba az érdeklődők az alapítvánnyal?

 • Weboldalunkon megtalálható programjaink részletes leírása, illetve itt van lehetőség jelentkezni palánta adományozó programunkba.
 • A Facebookon az éppen aktuális megmozdulásainkról tudósítunk.
 • Még pár napig tart a NIOK oldalán Tündérkertünk kampánya. Pénzadományokat várunk, hogy mintakertünk megépülhessen.
 • Vegyszermentesítőnkről, a csatlakozási és rendelési feltételekről a Hangák oldalán lehet tájékozódni.

A Varázsoljunk Tündérkertet kezdeményezésre meghirdetett közösségi gyűjtés a napokban zárul. Ehhez kapcsolódik legújabb, 5. osztályosoknak készült feladatlapunk:

Zold_matek_feladatok_5osztaly18

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!