A tavasz beköszöntével egyre többször halljuk hétvégéken a dudaszóval vonuló esküvői meneteket. Bár egész évben rendeznek esküvőket, mégis a tavasz és a nyár az igazi időszaka ezeknek a különleges eseményeknek.

Természetesen a fiatal pár életének egyik legfontosabb eseményét is jellemezheti a tudatosság és az öko-szemlélet. Ez nem jelenti azt, hogy a lakodalmi seregnek le kellene mondania a hagyományokról. És nem is egyenlő azzal, hogy a természetben, zöld környezetben mondják ki a boldogító Igen-t. Az igazi zöld esküvőt az esemény szervezésének és megvalósításának teljes időszakában az öko-tudatosság jellemzi.

Íme néhány ötlet, hogyan zöldíthetjük ezt az eseményt:

  • Eljegyzési gyűrű: Az újrahasznosítás már itt, az első lépésnél megjelenhet. Régi ékszerekből is készülhet szép karikagyűrű, de kereshetünk antik darabokat is. Néhány üzletben már lehet újrahasznosított alapanyagból készül ékszereket is választani.
  • Időpont: Télen a fűtésre és a korai világításra, forró nyári napokon a terem hűtésére használunk sok energiát. Energia szempontjából ezért a tavaszi, kora nyári vagy őszi időpontok a legjobbak.
  • Helyszín: Ma már találhatunk kifejezetten zöld helyszíneket, ahol tudatosan figyelnek a környezet védelmére. Fontos, hogy a helyszínek közel legyenek egymáshoz és gyalog közlekedjen a násznép. Ne szennyezzük a levegőt a hosszú kocsisorral!
  • Meghívó: újrapapírból, természetes alapanyagok felhasználásával, saját készítésű meghívókkal sokat tehetünk környezetünkért.
  • Menyasszonyi ruha: Már a ruhakölcsönzés is környezetbarátabb annál, hogy egy alkalomra varrassunk egy saját ruhát. De a kölcsönzött ruhák gyakori vegyszeres tisztítása miatt a környezetvédők inkább azt javasolják, hogy olyan ruhát vásároljunk, amit (esetleg egy kis átalakítás után) később is tudunk használni. De jó megoldás lehet a családban korábban használt esküvői ruha felújítása és a természetes anyagokból készülő menyasszonyi ruha is.
  • Smink, haj, virágcsokor…: Nem jó, ha a menyasszony olyan különleges frizurát és sminket kap erre az alkalomra, hogy még a vőlegény sem ismer rá 🙂 A természetes sokkal szebb! Nem az a fontos, hogy rengeteget költsünk ilyenkor fodrászra, kozmetikusra. A virágcsokor is szezonális virágokból álljon, de akár különleges, egyedi öko-csokrunk is lehet papírból, zöldségekből.
  • Díszítés: Itt is a természetes alapanyagok domináljanak és kerüljük a rengeteg vágott virág használatát! Készítsük saját kezűleg a díszeket vagy kérjük rokonaink segítségét az alkotásban. Ha erre nincs lehetőség, akkor keressünk dekorációt olyan alapítványoknál, akiket szívesen támogatunk ezzel a vásárlással.
  • Ételek, italok: Itt elsősorban arra figyeljünk, hogy helyi termelőktől, vállalkozásoktól, helyi és szezonális alapanyagokat felhasználva készüljön el a menü. Ha kicsit bátrabbak vagyunk, akkor a hagyományos menüsor helyett egészségesebb ételek is kerülhetnek az asztalra. Italok esetén kerüljük a PET palackokat! Mindenképp gondoskodjunk a megmaradt élelmiszerek hasznosításáról és a hulladék szelektív gyűjtéséről!
  • Ajándékok: Sokat tehetünk azért, hogy ne töltsék meg az új háztartást felesleges, nem használt dolgok. Írhatunk kívánságlistát és a család egy tagja kezelheti ezt. Így elkerülhető, hogy duplán érkezzenek a meglepetések. Vannak, akik nem tartanak igényt nászajándékokra és azt kérik az ismerőseiktől, hogy egy általuk kiválasztott szervezetet támogassak az ajándékra szánt összeggel.

Ugye mennyi ötlet? A hagyományos lakodalom rengeteg pénzbe és energiába kerül a pár családjának és ez a nagy költekezés nem mindig egyenlő egy sikeres eseménnyel. Ha az említett megoldások közül párat be tudunk illeszteni az esküvőbe, már tettünk valamit a környezetünkért: ezzel példát mutathatunk ismerőseinknek, gyerekeinknek is.

A szöveghez kapcsolódó matek feladatlap 7. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_7osztaly11

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!