Az elmúlt években több európai és tengerentúli országban is hírt adtak az első „nulla hulladék élelmiszerboltok” megnyitásáról. Ezek az üzletek a környezet védelme érdekében azzal segítik a tudatos vásárlást, hogy lehetővé teszik a csomagolásmentes és kimért élelmiszerek beszerzését.

Az idősebbek természetesen tudják, hogy régen sem volt ez másképp. A piacra kosárral jártak az emberek. Nem kértek külön csomagolást a zöldségeknek, gyümölcsöknek és a tejet újrahasználható üvegben vitték haza.

A mai rohanó világban sokkal többféle élelmiszert vásárolunk, ezeket mind-mind külön csomagolva, sokszor túl nagy kiszerelésben kapjuk. Ennek következményeként sokszor nem tudjuk a teljes mennyiséget felhasználni és a háztartásban rengeteg élelmiszer-hulladék keletkezik. A csomagolást pedig gyakran csak addig használjuk, amíg az üzletből hazaér az étel.

Ezzel a pazarló gyakorlattal szállnak szembe a nulla hulladék üzletek. Itt bármekkora mennyiségben vásárolhat az ember, így elkerülhetjük a felesleg hulladékká válását. Az üzletben ömlesztett áruk vannak, nagy tartályokban tárolják az árukat. A vásárlók pedig otthonról hozott, újra és újra használható tároló dobozokba teszik a szükséges mennyiséget és így viszik haza.

Azzal mindenki egyetért, hogy a csomagolás drágítja az árut és a kidobott csomagolásért később a hulladék kezelésének díjában is fizetünk. A csomagolt élelmiszereknél az áru tartóssága a gyártó célja, így a friss és csomagolásmentes élelmiszer egészségesebb is.

Hogyan működik a vásárlás? Természetesen a tudatos tervezésre itt is szükség van, mint minden környezetvédő cselekedetünkben. Előre összeírjuk a szükséges áruk listáját, mennyiségekkel együtt. Otthon megtisztítjuk és összekészítjük a vásárláskor használt tároló edényeket, üvegeket. A boltba érkezve:

  • a vásárlás kezdetekor leméretjük a hozott tárolókat
  • az üvegeket megtöltjük az ömlesztett tárolókból a szükséges mennyiséggel
  • a kasszánál újra lemérik a tárolókat és a vásárolt mennyiség után fizetünk
  • hazavisszük az árut és a vásárláskor használt üvegekben tárolhatjuk fogyasztásig.

A fő cél:

  • Csak annyit vásároljunk, amire valóban szükségünk van!
  • Használjuk újra tárolóinkat, használjuk a vásárláskor ugyanazokat a dobozokat, üvegeket!
  • Amit nem tudunk újra felhasználni, hasznosítsuk másképp!
  • Ha sehogy sem tudjuk újrahasznosítani, akkor ne is vegyük meg!

A szöveghez kapcsolódó matek feladatlap 1. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_1osztaly12

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!