Ennek a jeles napnak a története már több, mint száz éves. 1902. május 19-én Párizsban egyezményt kötöttek az európai államok a mezőgazdaságban hasznos madarak védelme érdekében. Az egyezményhez csatlakozva hazánkban Chernel István ornitológus még ugyanabban az évben megszervezte az első Madarak és fák napját. Az esemény akkor vált hivatalossá, amikor Herman Ottó közreműködésével 1906-ban gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter rendeletben írta elő a Madarak és Fák Napja megszervezését minden iskola számára.

Mint minden jeles napnak, a Madarak és Fák Napjának is a figyelemfelkeltés a célja. A természetvédők különböző megemlékezésekkel, rendezvényekkel szeretnék a társadalom, különösen az ifjúság természetvédelem iránti elkötelezettségét kialakítani, elmélyíteni.

Ezen a hétvégén számos program várja a természet szerelmeseit. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület már februárban versenyt hirdetett és több programot is ígér erre a hétvégére. A Nyíregyházi Helyi Csoport tokaji partifecske hajózásra hívja a látogatókat, nemzeti parkjaink is színes programokkal készülnek.

Nézzünk szét a helyi programok között és irány a természet ezen a hétvégén!

Íme egy kis fejtörő sudoku a nagyobbaknak:

Zold_matek_feladatok_nagyoknak

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!