A mai modern épületek világosak, hatalmas üvegfelületeik beeresztik a természetes fényt. Ezek a nagy üvegfalak azonban rendkívül nagy veszélyt jelentenek a környezetünkben élő és az ott átrepülő madarakra.

Irodaházakban, nagy modern épületekben gyakran hallhatjuk az ablaknak csapódó madarak hangját. Akinek már volt része ebben, az ismeri a tehetetlenség érzését. Szörnyű érzés látni, hogy a madár akár újra és újra megpróbálkozik átrepülni a számára láthatatlan üvegablakon. Ezek az ablakok becsapják a madarakat azzal, hogy visszatükrözik a természet képeit: a felhős égboltot vagy akár a biztonságot nyújtó fák lombját.

A National Geographic cikkében megjelent becslés szerint évente 600 millió madár pusztul el az üvegnek csapódva csak az USA-ban és Kanadában. Az állatvédők természetesen régóta próbálják felhívni az építészek és várostervezők figyelmét erre a jelentős problémára. A felelős építészet ma már egyre nagyobb hangsúlyt kap azokban a nagyvárosokban, ahol a környezettudatos városfejlesztés a cél. De a várva várt madárbarát üveg technológiája még ma is a fejlesztés és tesztelés fázisában van.

Milyen megoldással lehet madárbarát egy üveg?

Egy német cég, az Arnold Glass a pókháló szerkezetét tanulmányozva fejlesztette ki a 2000-es évek elején az Ornilux üveget. Ennek alapelve a keresztespókfélék által készített pókháló szálait fedő vékony bevonat, ami a madarak számára látható módon visszaveri az UV fényt. Az új technológia ilyen UV-sugárzást visszaverő szálakat tesz az üvegfelületbe. Ezek a szálak az ember számára nem láthatóak, viszont a madarak érzékelik és így elkerülik az üveget.

Bár a technológia gyakorlatilag 2006 óta elérhető, sajnos még ma is csak néhány, a természetvédelem szempontjából különösen jelentős helyen (pl. állatkertek, védett területek épületei) alkalmazzák. Jelenleg azonban ez a legfejlettebb ismert megoldás arra, hogy megakadályozzuk a madarak ütközéseit.

Mit tehetünk, ha saját környezetünkben szeretnénk védeni a madarakat? A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület összeszedte a lehetséges megoldásokat.

A szöveghez kapcsolódó matek feladatlap 2. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_2osztaly10

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!