Hazánkban 2000 óta ünnepeljük az energiatakarékossági világnapot. A világban sok helyen nemzetközi energiahatékonysági napként emlékeznek meg erről a napról. Már az elnevezésből is látszik, hogy a fő cél az energia hatékony felhasználása és ezzel a fenntarthatóság biztosítása.

Ez a nap lehetőséget ad arra, hogy különböző hírekkel és rendezvényekkel újra felhívják az emberek figyelmét a megújuló energiaforrások használatának előnyeire és a takarékosságra. A felkapcsolva hagyott izzó, a folyamatosan készenléti állapotban tartott készülék, a háttérzajt adó tévé vagy rádió is a Föld véges energiakészletét csökkenti.

Figyeljünk ma egy kicsit jobban a környezetünkben használt energiaforrásokra! Sokszor nem az „energiatakarékosabbra” váltás a legjobb megoldás, hanem a helyettesítés. Az épület adottságait figyelembe véve pl. egy ablak nélküli közlekedő nappali fényellátása tökéletesen megoldható a mennyezetbe épített fénycsatornával (képünkön). Nézzünk szét otthonunkban! Talán észreveszünk egy-két dolgot, amin könnyen változtathatunk.

A mai feladatlap 7. osztályosoknak készült:

hetedikeseknek_8

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!