Szomorú történetről adott hírt a National Geographic év elején. Múlt év októberében egy 10 hónapos elefántborjú maradt árván Kenyában, amikor orvvadászok megmérgezték és lelőtték az anyját. A kis elefánt anyja mellett volt, amikor megtalálták. Sajnos a csorda másik anya-elefántja elutasította az árván maradt borjút és nem táplálta. Így félő volt, hogy éhen pusztul, ha az emberek nem segítenek rajta.

A Nairobiból érkező mentőcsapatnak nem volt könnyű dolga, mert a csorda védte az árván maradt állatot. Végül sikerült a borjút kisrepülővel a Nairobi Nemzeti Parkba szállítani, ahol a kis elefánt már elfogadta a friss tejet is. A csapattól a Roi nevet kapta.

Az első pár hét nagyon fontos az elefántok mentésénél, mivel az emberekhez hasonlóan érzik a bánatot és depressziósakká válhatnak. A szokatlan környezetben gyakran elutasítják az élelmet is. Szerencsére Roi pár nap múlva már a többi, nagyobb elefánt társaságában töltötte idejét és három óránként kérte a gondozóktól a tejét. Roi ennek a csordának lesz a tagja 3 éves koráig, akkor kerülhet át az egyik rehabilitációs központba, ahol újra bevezetik a vadon élő társai közé. A tapasztalatok szerint akár 10 év is eltelhet addig, míg egy megmentett elefántborjú újra a vadon élő csordát választja.

A Roit megmentő David Sheldrick Wildlife Trust eddig több, mint 90 elefántot mentett meg és vezetett vissza a vadonba. Jelenleg 82 elefántborjút nevelnek a területen.

A következő feladatlap ovisoknak készült:

ovisoknak_12

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!