A közelmúltban megrendezett Oscar gáláról szóló hírek között is találkozhattunk az öko-tudatos fogyasztásra való felhívással. A híres művészek között is vannak, akik a zöld mozgalom tagjaiként a vörös szőnyegen is környezetbarát estélyi ruhákban jelennek meg és megjelenésükkel, nyilatkozataikkal felhívják a figyelmet a fenntarthatóságra.

Az öko-tudatos hírességek között van pl. Emma Watson és Helen Hunt, akik ezen az eseményen is neves környezetbarát tervezők estélyi ruháiban vonultak fel. Az egyik legismertebb öko-divat aktivista Livia Firth (Colin Firth felesége), aki saját megjelenésével folyamatosan ösztönzi a hírességeket a környezettudatos szemléletre.

Hogyan tehetjük környezetbaráttá ruhatárunkat?

  1. Tartsunk rendet a ruhásszekrényben! Érdemes az évszaknak megfelelően átrendezni a szekrény tartalmát. Tegyük el az útból a felesleges ruhadarabokat! Így lesz hely és áttekinthetővé válik ruhatárunk. Nem lesznek elfelejtett, polc mélyén maradt holmik és elkerülhetjük a felesleges vásárlást.
  2. Tervezzük meg vásárlás előtt, mire van szükségünk! Vegyünk jól variálható, jó minőségű és tartós alapdarabokat és kiegészítőket a változatossághoz. Ha konkrét céllal érkezünk a boltba, elkerülhetjük a felesleges impulzus-vásárlásokat.
  3. Ne dobjuk ki divatjamúlt ruháinkat! A divat ciklikusan változik, eljön az idő amikor újra divatosak lesznek a most kidobásra szánt darabok.
  4. Keressük a környezetbarát címkéket és fairtrade jelzéseket! Nem csak a ruhák anyaga számít a környezetvédelemben, hanem az etikus, elfogadható gyártási folyamat is. Természetesen a hazai termék előnyben részesítése itt is nagyon fontos.
  5. Az állatok védelme érdekében a valódi szőrmék elutasításán túl a bőrből készült termékeknél is fontos a származás és a fenntarthatóság.
  6. Próbáljuk ki az újrahasznosítás formáit: a használt ruhák vására vagy az egymást közti csere-bere is takarékos megoldás. Valódi értékeket lehet találni így is.
  7. Ha ügyesek vagyunk, akár saját magunk is megújíthatjuk ruháinkat. Egy kis szabás-varrás, hímzés vagy díszítés csodákra képes.
  8. A ruhák mosását, szárítását is tegyük tudatosan, energiatakarékosan! Alacsonyabb hőmérsékleten mosva tovább marad jó minőségű a ruha.
  9. Ha mindenképp megválunk a régi ruhadaraboktól, ne a szemétbe dobjuk azokat. Ami számunkra haszontalan, másnak még érték lehet. Használtruha-gyűjtő konténereket ma már sok helyen találunk pl. a nagyobb üzletek közelében.

A bejegyzéshez kapcsolódó feladatlap 1. osztályosoknak készült:

elsosoknek_9

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!