A környezettudatos szemlélet szerencsére ma már a mobil applikációk piacán is jelen van. Az okostelefon tulajdonosokat hasznos alkalmazások segítik a takarékosabb és egészségesebb életmód megvalósításában. Íme néhány terület, hol segíthetnek tudatosabbá tenni a mindennapokat:

  1. Pénzügyi takarékosság: Számos kiadás-csökkentő, költség-kezelő applikációt találunk a „pénzügyek” kategóriában. Ezek használatával átláthatóvá válnak a család költései, a felvitt adatok alapján különböző jelentések segítik a tudatos tervezést.
  2. Energiatakarékos működés: A telefonok akkumulátor-használatának szabályozására, a felesleges energiát felhasználó futó alkalmazások leállítására, a wifi, bluetooth és egyéb kapcsolatok intelligens kezelésére képes appok akár órákkal is meghosszabbíthatják az akkumulátor üzemidejét. Néhány alkalmazás számszerűsíti a standby üzemmódban hagyott készülékek fogyasztását, ezzel ösztönözve azok kikapcsolására.
  3. Takarékosság a konyhában: Nehéz megvalósítani, hogy mindig csak annyit vásároljunk, amire szükségünk van és mindent időben felhasználjunk? Kontroll alatt tarthatjuk élelmiszereink eltarthatóságát, a hamarosan lejáró ételekről akár figyelmeztetést is küld a telefonunk.
  4. Tudatos döntés a boltban: Sok applikáció segíthet vásárlás közben is tudatos döntést hozni. Egyes alkalmazások a termék vonalkódja alapján teljes körű termékinformációt adnak, így az összetevők ismeretében könnyebb döntenünk a vásárlásról. Más alkalmazást használva pontos információt szerezhetünk a csomagoláson található ökocímkék valódi jelentéséről.
  5. Takarékosan az úton: Természetesen az utazás tervezését is rábízhatjuk a telefonunkra. Friss tömegközlekedési és közúti információk segítik a döntést: mivel utazzunk, merre a legolcsóbb, legtakarékosabb menni.
  6. Egészséges életmód: Okostelefonunk valódi társ lehet a sportosabb, egészségesebb életmódra váltásban is. A letöltött alkalmazásoktól saját edzéstervet vagy fogyókúra ütemezést kaphatunk, de támogatást adhat a dohányzásról való leszokásban is.
  7. Zöld közösségek: Ma már a legtöbb környezetvédelmi kezdeményezés egy elkötelezett közösségen alapul. Ezeknek a közösségeknek a fő kapcsolattartó felülete is lehet egy mobil alkalmazás. Ezen keresztül szerveződhet telekocsi akció, szállás-megosztás, kaphatunk segítséget akkor is, ha elromlott eszközeinket saját kezűleg szeretnénk megjavítani. De ezen a felületen találnak egymásra a hasonló érdeklődésű, egy körzetben lakó emberek és ezekből a találkozásokból különböző helyi közösségek szerveződhetnek.

Ha már életünk részévé váltak ezek az eszközök, akkor használjuk őket okosan! Érdemes nézelődni az alkalmazások között, mert mindenki találhat olyan megoldást, ami a saját tudatos életmódjához nyújt praktikus segítséget.

A témához kapcsolódó feladatlap 5. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_5osztaly8

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!