A szürke farkas Magyarország legnagyobb termetű kutyaféle ragadozója, mely régebben egész Európában megtalálható volt. Ma már csak hazánk közelében, a Kárpátok magas hegyeinek erdeiben élnek háborítatlan környezetben.
A faj irtása (illegális vadászat) és az élőhelyek romlásának (erdők kivágása) következtében a faj a kipusztulás szélére sodródott, csak néhány család jelenik meg időnként az Északi hegyvidéken.

A farkas az emberre nem jelent valós veszélyt, kerüli a társaságunk. Az erdő nagyragadozói, így nélkülük a növényevők túlzottan elszaporodnak és tönkreteszik élőhelyüket. Ezért a farkasoknak fontos szerepe van az erdei életközösség egészségének fenntartásában.

A WWF az Aggteleki Nemzeti Parkkal együttműködve sok éve dolgozik azon, hogy csökkenjenek a farkasok visszatelepülését korlátozó tényezők:

  • biztosítják a farkasok számára nélkülözhetetlen nagy kiterjedésű, háborítatlan erdőterületeket, csökkentve az intenzív erdőgazdálkodás élőhely átalakító hatását
  • feltérképezik és megakadályozzák az illegális elejtéseket
  • felmérik, mely régiókban okoz problémát a farkasok jelenléte, hol jelentős a turizmus hatása.

Az együttműködésben kameracsapdák kihelyezésével, nyomolvasással és genetikai vizsgálatokkal térképezik fel az aggteleki karszt magyar és szlovák oldalán jelen lévő nagyragadozókat. A Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében a nemzeti parkokon belül olyan háborítatlan övezetek kialakítását tervezik, ahol a nagyragadozók Magyarországon is menedékre lelhetnek.

Ezt a programot bárki támogathatja a WWF örökbefogadási akcióján keresztül. Ahogy korábban ITT bemutattuk, mi már örökbe fogadtunk egy farkast 🙂

A bejegyzéshez kapcsolódó feladatlap 3. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_3osztaly8

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!