Április 24-én tartják a laboratóriumokban „használt” kísérleti állatok védelmének világnapját. Ezen a napon az állatvédő szervezetek arra hívják fel az emberek figyelmét, hogy az állatkísérletek helyett más, tudományosan fejlettebb, állatbarát megoldásokat kell támogatni.

Az utóbbi években a nemzetközi szervezetek nagy hangsúlyt fektettek a kísérleti állatok védelmére. Korábbi nemzetközi adatok szerint az állatkísérletek legnagyobb részét a hadiipari és gyógyszeripari, kozmetikai kísérletek tették ki és csak néhány százalék volt a tudományos célú felhasználás.

A legtöbb ország törvényei tiltják az állatok kínzását, a fejlett országok többsége engedélyhez köti az állatkísérleteket, nyilvántartja a kísérletezőket és a kísérletek számát. Az Európai Unió szigorú etikai szabályozásának célja is az állatkísérletek számának csökkentése és más, alternatív tudományos módszerek kifejlesztésének támogatása. Hazánkban csak szigorú szakhatósági engedéllyel végezhetőek állatkísérletek, de még most is százezres nagyságrendben alkalmaznak laboratóriumi állatokat, elsősorban rágcsálókat.

A következő, 2. osztályosoknak szóló matek feladatlap itt érhető el:

Zold_matek_feladatok_2osztaly11

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!