Múlt szerdán ünnepeltük a Föld napját. Ezen a napon Húsmentes világnapot hirdetett a nemzetközi húsmentes hétfő mozgalom. Miről szól ez a közösség? Miért és mik a céljaik?

A nemzetközi húsmentes mozgalomhoz mára több mint 30 ország, köztük hazánk is csatlakozott. A legújabb kutatások szerint a haszonállatok tartása felel a globális üvegházgáz-kibocsátás 14,5%-áért. Ha hetente egy napon nem fogyasztunk húst (pontosabban semmilyen állati eredetű terméket), évi 100 kg-mal kevesebb éghajlatot károsító szén-dioxid kerül a légkörbe. Hetente egy vegetariánus nappal jelentősen csökkenthetjük vízfogyasztásunkat, üvegházgáz-kibocsátásunkat és fosszilis energiafüggésünket.

Természetesen a hét bármelyik napja megfelel ennek a célnak. A hétfő egy-egy újabb hét kezdetét jelzi, amikor újra és újra tehetünk a környezetért és egészségünkért. A hazai húsmentes hétfő mozgalom összefoglalta, miért érdemes belefogni:

  • Egészségünkért: A hús fontos táplálék, szükségünk van a fehérjékre, vitaminokra, ásványi anyagokra és vasra. De a felmérések szerint hazánkban az egészséges mértéknél jóval több húst és állati zsiradékot fogyasztunk. A változás jó hatással van a koleszterin-és vércukor-szintre.
  • Pénztárcánkért: A húsféleségek sokkal drágábbak a zöldségekhez és gyümölcsökhöz képest. Utóbbiak rosttartalma miatt kevesebb fogyasztása is jóllakottságot okoz. Tudatos vásárlással inkább ritkábban, de minőségi hústerméket fogyaszthatunk.
  • Bolygónkért: Húsmentes táplálkozással jelentősen csökkenthetjük ökológiai lábnyomunk.
  • Éhezőkért: Ugyanakkora földterület több mint 20 növényi étrenden élőt tud táplálni, míg hús alapú étrenden élőből csak egyet. Ezért a húsfogyasztás csökkentése új növénytermelő területeket biztosítana az éhezőknek.
  • Állatokért: Az állatvédők folyamatosan küzdenek a haszonállatok rossz körülmények között tartása ellen. A tudatos vásárlás egyik eleme, hogy jó körülmények között, szabadon tartott állat minőségi húsát vásároljuk. A heti egy húsmentes nappal a nagyüzemi állattartás körülményei ellen is küzdhetünk.

Ahogy a fenti képen a nemzetközi húsmentes hétfő mozgalom grafikája mutatja: „Ha a világ népessége 15%-kal csökkentené a húsfogyasztását, az ugyanannyival csökkentené az üvegházgáz-kibocsátást, mintha 240 millió autóval kevesebb közlekedne az utakon minden évben.”

A mai matek feladatlap 4. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_4osztaly11

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!