Február elején egy érdekes új ötletről adott hírt a nemzetközi sajtó. A Gensler tervezőiroda jelentős elismerést kapott egy londoni tervező versenyen. A vállalkozás nyertes projektjének alapötlete a város használaton kívüli metró alagútjainak hasznosítása a belváros kerékpáros és gyalogos forgalmának megkönnyítésére. A zöld szemléletben készült tervek szerint ezeket az alagutakat átadnák a kerékpáros és gyalogos forgalomnak, ezzel megteremtve a gyorsabb és biztonságosabb haladás feltételét. A ma még utópisztikusnak tűnő tervekben a jelenlegi metró lejárókat használnák az alagutak elérésére. A föld alatti utak borítása olyan fejlett technológiával készülne, ami a gyalogosok és kerékpárosok közlekedésének energiáját fordítaná a terület megvilágítására. A tervezők boltokat, közösségi tereket is álmodtak ezekre az útszakaszokra. Az utak végén bérelhető kerékpárok várnák a turistákat és az alagutak összekötnék London felszíni autómentes területeit.

Bár a versenyen igen jelentős elismerést kapott a projekt, sokak megkérdőjelezik a föld alatti kerékpárutak jövőbeli hasznát. Egyesek inkább a felszíni kerékpársávok fejlesztését és bővítését tartják fontosnak. Mások szerint Londonban kevés az ilyen használaton kívüli alagút és azok iránya sem egyezik a jelenlegi közlekedési szokásokkal.

A projekt alapötletét mégis nemzetközi szinten is elismerik, hiszen a környezetvédelem és a közlekedésbiztonság értékei nagyon fontosak a mai várostervezési folyamatokban. Ahogy a Gensler vállalat vezérigazgatója, Ian Mulcahey fogalmazott: a London Underline projekt lenyege az az üzenet, hogy meg kell vizsgálnunk minden olyan lehetséges helyet és adottságot, ami ma a városokban megtalálható. Fel kell tennünk a kérdést: A lehető legjobb módon használjuk ki ezeket a helyeket? Ha nem, akkor mi mást tehetnénk, hogyan hasznosíthatnánk?

A szöveghez kapcsolódó matek feladatlap 5. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_otodikeseknek9

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!