CD és DVD lemezek: zenét hallgatunk, filmet nézünk, számítógépes programokat és mindenféle adatot tárolunk rajtuk. Olcsó, praktikus és nagyon elterjedt adathordozó. Azonban könnyen karcolódik, sérül vagy egyszerűen nincs már rá szükségünk. De tudjuk-e, miből van és hogyan kell hulladékként kezelni?

A CD és DVD lemezek legnagyobb részben polikarbonátot, mellette lakkot, festéket és más szerves anyagokat tartalmaznak. Belátható időn belül nem bomlanak le és az égetésük során káros anyagok jutnak a levegőbe. Ezért nem szabad a műanyag hulladékok közé dobni az elhasznált lemezeket. Bár a polikarbonátot újra lehetne hasznosítani, a lemezek begyűjtése és újrahasznosítása nehezen megoldható és drága folyamat. Ezért tudatos vásárlóként inkább arra érdemes törekednünk, hogy kevesebb lemezt használjunk fel háztartásunkban.

Íme néhány jó tanács:

  • A legtöbb esetben ma már praktikusabb pendrive-ot vagy pl. SD kártyát használni, a CD és DVD elsősorban az archiválásnál kap szerepet manapság. Tehát minden esetben érdemes vásárlás előtt elgondolkodni azon, vajon tényleg lemezre van-e szükségünk!
  • Ha lemezt vásárolunk, érdemesebb az újraírható változatot vásárolni, így több alkalommal is fel tudjuk használni.
  • Zenék, filmek vásárlása előtt is gondolkodjunk el: vajon valóban szükségünk lesz később is azokra? Vagy egyszerűbb és környezetkímélőbb kölcsönkérni vagy kölcsönözni a filmet? Esetleg jobb (sokszor olcsóbb) megoldás a letölthető zenéért fizetni és a CD használatot elkerülni?
  • Az írható CD-k, DVD-k vásárlásakor inkább azokat keressük, amik nincsenek külön-külön műanyag tokba csomagolva. Kerüljük a felesleges műanyag hulladékot. Korábban már ITT írtunk róla, milyen veszélyes lehet az élőlényekre.
  • Az elhasznált, kidobásra ítélt lemezeket gyűjtsük egy helyen és vigyük el szelektív tárolókba. Nagyobb elektronikai áruházaknál találhatunk ilyen gyűjtőhelyeket. De gondolkozzunk el azon is, mire használhatnánk fel ezeket a lemezeket!

A CD és DVD lemez újrahasznosítására rengetek ötletet találunk az interneten. Mi is összegyűjtöttünk néhányat az alábbi albumba:

Follow Admin’s board CD, DVD on Pinterest.

A témához kapcsolódó matek feladatlap most 7. osztályosoknak készült:

hetedikeseknek_10

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!