Bár az elmúlt évtizedekben szinte teljesen eltűntek a kis konyhakertek a vidéki településeken, az utóbbi években újra találkozhatunk az önellátás, háztáji termelés igényével. Szerencsére még nem késtünk el, az idős emberek még emlékeznek a hagyományokra, kistermelői praktikákra és ezt a tudást át tudják adni a fiatal generációknak. Milyen előnyei vannak egy házi veteményesnek, gyümölcsösnek vagy néhány háziállatnak?

  • Az önállóan megtermelt zöldség, gyümölcs esetén biztosak lehetünk a jó minőségben és a vegyszermentes kezelésben.
  • A veteményes nem csak friss táplálékot biztosít a családnak, de hasznos elfoglaltságot, friss levegőn végzett tevékenységet jelent és a rendezett konyhakert a ház dísze is lehet.
  • A saját zöldségekből készült ételek valódi sikerélménnyel ajándékozzák meg a szorgos gazdát.
  • Egy aktívan gondozott kiskert kapcsolatot épít a szomszédsággal és a hasonlóan kiskerti gazdálkodásba fogó környékbeli családokkal.
  • Lehetővé válik, hogy a nagyszüleinktől tanult régi módszereket, megszerzett saját tudást és tapasztalatot a gyermekeknek is átadjuk.

Hogyan vágjunk bele? Miért bajlódjunk az otthoni termeléssel, mikor szebbet és nagyobbat vehetünk olcsón a zöldségesnél? A környezettudatos életmód terjedésének egyik fő irányaként szerencsére ma már sok helyről szerezhetünk információkat. Ha bizonytalan az ember, érdemes azzal kezdeni, hogy keresünk és követünk néhány olyan blogot, ahol egy újdonsült kiskerti gazdálkodó osztja meg mindennapi tapasztalatait. Ezek a rendszeres beszámolók valódi képet nyújtanak arról, mire is számíthatunk, ha végre belevágunk és elültetjük az első vetőmagokat.

Ma már több környezetvédő szervezet, termelői közösség kínál olyan programokat, amivel emberközelivé teszi a konyhakertet és ösztönzi a lakosságot az önálló termelésre. Ilyen ösztönzés lehet pl. a legszebb konyhakertek díjazása vagy olyan iskolai program, ahol a gyermekek vállalhatják saját kis veteményesük létrehozását és gondozásának nyomon követését.

Abban mindenki egyetért, hogy a saját kertben termelt, nap érlelte epernél nincs zamatosabb 🙂

A következő feladatlap ovisoknak készült:

Zold_matek_feladatok_ovisoknak14

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!