2017-ben már nyolcadik alkalommal díjazták Ozone Zöld-díjjal azokat az önkéntes, spontán kezdeményezésű tevékenységeket, melyek a fenntarthatóság és a környezet, illetve a természetvédelem területén érnek el kiemelkedő eredményeket. A civil szervezetek kategóriájában első helyen az előző Zöld Hősök interjúban már bemutatott PET Kupa szervezet végzett, megosztott második helyn pedig a Hulladékvadászok és a Muszáj Természetvédelmi Koordinációs Egyesület „Kölcsönkenyér” című projektje nyerte el a díjat.

Természetesen szerettük volna alaposan megismerni őket, ezért felkerestük Koncz Nórát, az egyesület elnökét.

Elmeséled, pontosan mi is ez a kölcsönkenyér.hu?

kölcsönkenyér.hu (így ékezettel egyenlőre, és a kolcsonkenyer.hu -is ide irányít) egy virtuális közösség, ahol a tagok ingyen kérhetik kölcsön egymás használati tárgyait. Bárki regisztrálhat, 3 tárgy felajánlásával. A kezdeményezés célja a fogyasztás csökkentése. Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy rengeteg mindent birtokolunk feleslegesen. Az erre fordított pénzt, időt és energiát érdemesebb a kapcsolataink ápolásába fektetni.

Az Ozone Zöld-díj díjátadóján

Ki az ötletgazda, és hányan dolgoztatok a megvalósításán?

Ketten vagyunk ötletgazdák: Lévai Eti és én. Egymástól függetlenül gondolkodtunk egy ilyen közösség létrehozásán, majd találkoztunk egy ökokörben, ahol ez kiderült. Az általam vezetett Muszáj Természetvédelmi Koordinációs Egyesület pályázott és nyert támogatást a projektre, amit aztán ketten valósítottunk meg, és azóta is ketten nevelgetjük.

Eddig mik a tapasztalatok? Szükség van ilyen jellegű helyi közösségekre?

Talán az ötlet kicsit korábban jött, mint az igény, de ez így van jól. Baráti társaságokban, családon belül működik ez, szinte mindenhol: Körbe járnak a gyerek ruhák, kiságyak, ritkábban használt eszközök. Mi ezeket a köröket tágítjuk, nyitjuk össze a honlappal. Nem egyszer kiderült, hogy a valaki által régóta keresett tárgy, ott lapul valamelyik ismerőse szekrényében.

Ez a program átvehető, lemásolható?

Természetesen, örülnénk ha rengeteg helyen indulna hasonló kezdeményezés, és tényleg rájönnének az emberek, hogy mennyi felesleges tárgyunk van.

De az egyesület nem csak a Kölcsönkenyérrel foglalkozik, ugye? Milyen programjaitok, projektjeitek vannak még?

Nem, több programunk is volt, van, lesz. Elsősorban környezeti neveléssel foglalkozunk, és célunk a hazai természeti értékek bemutatása, megismertetése. Nyaranta napközis táborokat szervezünk általános iskolásoknak. Ennek mindig más a témája, tavaly az ember és természet kapcsolatát jártuk körbe, idén az erdővel fogunk foglalkozni. Újítottunk fel tanösvényeket és Győrújbaráton kijelöltünk új túraútvonalakat. Ez 3 rövidebb kör, amin tetszés szerinti távolság járható be, 05 km-15 km-ig. A célunk, hogy ebbe az erdőbe olyanokat is kicsalogassunk, akik amúgy nem szoktak kirándulni. Idén például a kicsi gyerekeket hívjuk szüleikkel együtt kirándulni, játszani.

[easingslider id=”4832″]

Hogy bírjátok ezt a sok munkát? Hogyan osztjátok be a feladatokat?

Örömmel és hittel, hogy van értelme. Etivel mindketten anyukák vagyunk, neki 3, nekem 2 gyerekem van. A legkisebbek a kölcsönkenyér.hu-val szinte egyszerre születtek. Amíg alszanak, lehet csinálni a feladatokat. Mostanában Eti dolgozik többet a kölcsönkenyér.hu-val, én pedig inkább az egyesület egyéb feladatait csinálom, például pályázatot írok.

Mik a 2018-as terveitek? Hol találkozhatunk majd az egyesület nevével?

Szeretnénk a kölcsönkenyér.hu honlapját fejleszteni, és egy valódi közösséget szervezni mögé. De nem csak otthon fogunk ülni, az erdőbe idén az ovisokat és családjaikat igyekszünk kicsalogatni.

Sok sikert kívánok a megvalósításhoz!

Az egyesület munkáját a szervezet honlapján és a Facebookon is követheted.

A Kölcsönkenyér.hu kezdeményezéshez kapcsolódik a 2. osztályosoknak készült legújabb matek feladatlap is. Kattints a képre és nyomtasd ki:

Zold_matek_feladatok_2osztaly28

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!