Ha valaki szívesen foglalkozik a környezetvédelem témájával és nyitott szemmel böngészi a közösségi oldalakat, biztosan rátalál a Hulladékvadász mozgalom hírére. Velünk is így történt. Már egy ideje követjük a csapat Instagram csatornáját, csodálva nézzük, mennyi bejelentést dolgoznak fel sikeresen. A Hulladékvadászok Youtube csatornájának segítségével te is bepillanthatsz a munkájukba.

Most végre lehetőségünk volt közelebbről megismerni őket. Kérdéseinkre Szebenyi Péter környezetmérnök válaszolt.

Honnan jött a Hulladékvadász ötlete?https://hulladekvadasz.hu

Az én ötletem alapján indult el az oldal még 2016 január 1-én. Az oldal alapötlete a facebookos csoportokban tapasztalható lakossági tehetetlenség felismerése. Az emberek a problémával nem tudtak kihez fordulni. Ebben nyújt segítséget a hulladékvadász.hu. Hiszen a bejelentések publikálás után az aktuális önkormányzatokhoz kerülnek. A megoldás már akár pár hét, de legtöbb esetben pár nap alatt várható. Köszönhetően a nyilvánosság erejének is.

Ismertétek egymást vagy ez a kezdeményezés hozott össze titeket?

Az ötletgazda az oldal indulása után ismerősei köréből toborozta az aktivistákat elsősorban, de a hathatós média megjelenésnek hála mára már havi szinten 10-15 ember szerkeszti aktívan az oldalt.

A környezetvédelem sok témája közül miért éppen a hulladékot választottátok?

A hulladék az utcán hever. Mindenki naponta találkozik vele. Sarkalatos probléma. Egy olyan téma, amivel egyben a környezetvédelmet is lehet népszerűsíteni, közben a lakókörnyezet is tisztul, szépül.

Hulladékvadászok a Zöld Bolygóban:

Ha jól tudom, mindhárman munka mellett, civilként végzitek a hulladékvadászatot. Hogy sikerül ezt összeegyeztetni?

Az oldal üzemeltetője a Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány, amiben valóban három ember kap helyet, de ez alapestben a szervezet bejegyzéséhez volt szükséges. Nem címkézzük magunkat civilnek, egyszerű emberek vagyunk, akik tenni akarnak a környezetért, mindezt politikamentesen. Cél a környezetvédelem!

Hogyan osztjátok meg a munkát?

Az oldal két részből épül fel. Egyik az illegális hulladék bejelentések, illetve a másik a rovatok. A bejelentések  feldolgozására egy csapat áll rendelkezésünkre, illetve a rovatokat a rovatvezetők készítik hétről hétre.

Milyen fontos állomásai voltak a Hulladékvadász fejlődésének?

2016 januári indulás után már februárban az index.hu címlapján szerepeltünk a kőbányai Terebesi utca leírhatatlan állapotai miatt. Onnantól kezdve rendszeres szereplőivé váltunk az online és írott sajtónak. Minden főbb tévécsatorna kiemelten foglalkozott már a munkásságunkkal. Erről egy külön menüpontban tudnak tájékozódni a kedves olvasók az oldalunkon.

Vannak olyan eredményeitek, zöld programjaitok, amikre a legbüszkébbek vagytok?

Országos Hulladékvadászat eseménysorozatunk a legfrissebb mind közül. Az általunk kifejlesztett méltán népszerű Hulladékvadász applikációra épített bejelentési akció. Júliustól minden hónapban lehet csatlakozni az aktuális hónapra meghirdetett Facebook eseményünkre, ami napról napra több embert mozgat meg. Folyamatosan érkeznek a bejelentések, amit külön köszönünk és nagy öröm számunkra! A Hulladékvadász mára már egy mozgalommá vált 🙂

Milyen visszajelzéseket kaptok a sajtótól, a hivataloktól és a társadalomtól?

A sajtó visszajelzései a rendszeres megjelenések miatt pozitívak. Ez köszönhető a probléma profi, részrehajlás nélküli tálalásának.

A hivatalok részéről is pozitív a visszajelzés. A bejelentés megoldását is publikáljuk egy előtte – utána képpel, ezzel is bemutatva a hivatalok alázatos munkáját.

Társadalmi elfogadottságunk napról napra nő, ezt bizonyítja az oldalunk nézettségi mutatóinak növekedése, és a bejelentések mára már lassan feldolgozhatatlan mennyisége 🙂

 Egy látványos előtte-utána felvétel:

Ha valaki támogatni szeretné a munkátokat, milyen lehetőségei vannak erre?

Az oldal üzemeltetését egy általunk bejegyzett alapítvánnyal szeretnénk megoldani. Hosszútávra tervezünk, mert úgy látjuk, életképes a kezdeményezés. A JÖN Alapítványt bankszámlaszámra való utalással lehet támogatni, illetve különböző tárgyi eszközökkel, és önkéntes munkával.

Milyen terveitek vannak a következő hónapokra?

Az Országos Hulladékvadászat eseménysorozattal szeretnénk felkeresni iskolai tanintézményeket, hogy szervezzenek a diákjaiknak hulladékvadászatokat.

Továbbá az alapítványunkkal több környezetvédelmi témával fogunk foglalkozni. Ősszel például faültetési eseménysorozatot indítunk el, hogy az ország tavasszal minél nagyobb felületen zöldüljön be 🙂

A hulladékvadász.hu eredményeihez kapcsolódik legújabb, 7. osztályos feladatlapunk. Kattints a képre és nyomtasd ki!

Zold_matek_feladatok_7osztaly24

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!