Október 30-án egész napos szakmai programon vettem részt, melynek központi témája a környezeti nevelés volt. A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége által szervezett IV. Innovatív szemléletformálási konferencia előadásai sokféle nézőpontból mutatták be a fenntarthatóságra nevelés kérdéseit, jó példáit és a jövőben sikeresen alkalmazható megoldásokat.

Szerencsére az elhangzott előadások közül már néhány letölthető, ezért most mutatok pát témát neked, ami talán a te érdeklődésed is felkelti.

Réti Mónika Emberi Erőforrás Minisztérium tananyag-fejlesztési referens „Nevelés: fenntarthatóságra, eredményesebben” című előadásából érdemes kiemelni, milyen fontos elemi vannak a fenntarthatóságra nevelésnek.

Akkor lehet eredményes a szemléletformálás, ha

  • valós kontextusban találkozunk az információkkal, vagyis kézzelfogható, átélhető, megtapasztalható problémával szembesülünk,
  • megtanuljuk a kritikus gondolkodást alkalmazni a hozzánk eljutó zöld információkra,
  • olyan dolgokért küzdünk szívesen, ami számunkra befogadható mértékű, azaz érezhetően hatással lehetünk a problémára,
  • hajlandóak vagyunk folyamatosan tanulni, hiszen a környezetvédelem területén folyamatosan új tudással szembesülünk.

Dúll Andrea környezetpszichológus „A környezetvédelmi szemléletformálás pszichológiai háttere: mitől nehéz ügy a környezetvédelem a mindennapi életben?” című előadásából megtudhattuk, hogy a zöld gondolatok és cselekedetek mögött álló pozitív attitűdnek 3 része lehet:

  • érzelem
  • értelem
  • viselkedés

Ezek azonban nem egy irányban hatnak, így gyakran előfordul, hogy pl. megvan valakinél a tudás egy adott zöld problémáról, de egyszerűen érzelmileg nem hatja meg a probléma az embert, így elmarad a pozitív viselkedés. Vagy éppen erős érzelemmel segítené valaki a környezetét, de nincs meg hozzá a megfelelő tudás. A szemléletformáláshoz kapcsolódó pszichológiai kutatások nagy része még a jövő feladata.

Saly Erika a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület munkájáról és a Nemzeti Környezeti Nevelési Stratégia 4. kiadásának alakulásáról számolt be.

Tudtad, hogy a szervezet honlapjáról letölthető a Nemzeti Környezeti Nevelési Stratégia 3. kiadása?

Kövecsesné dr. Gősi Viktória előadásának témája: „A fenntartható, környezettudatos életvitel kialakításának alapelvei, korszerű pedagógiai módszerei a XXI. században”

Hallottál már Howard Gardner „többszörös intelligencia” elméletéről? Ha megnézed az előadást a fenti linken, megismerheted, hányféle módon lehet hatással lenni a környezeti nevelés közben a gyermekekre. A bemutatott erdőpedagógiai programból még konkrét példákat is találsz, hogyan lehet felhasználni ezt az elméletet a gyakorlatban.

Király Emese, közgazdász-szociológus pedig a Z generáció elérésének titkaiba avatta be a résztvevőket „Szemléletformálás vs. Z-generáció – A jövő generációinak médiafogyasztási szokásai” című előadásával. A prezentációból megismerheted a Z generáció kommunikációs szokásait, ami segíthet abban, hogy a zöld információkat a nekik megfelelő módon juttasd el hozzájuk. A jó hír, hogy a szülők még igen nagy hatással vannak rájuk, így az ő segítségük is használható a környezeti nevelés során. 🙂

Előd Réka Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság osztályvezetője „Környezeti nevelési tapasztalatok hegyen, vízen, s föld alatt – A főváros nemzeti parkja” című előadásában bemutatta a nemzeti park érdekes programjait. Tudtad, hogy a túraútvonalakon és bemutatóhelyeken kívül meseösvénnyel, mobil műbarlanggal, túlélőtúrával és a Dunavirág vízibusz utazó laborral is várják a látogatókat?

És ez még csak 6 a konferencia 15 érdekes előadásából. Lehet, hogy a következő hasonló rendezvényre neked is érdemes eljönnöd? Ha hallok hasonló eseményről, a Zöld Matek Facebook oldalon biztosan hírt adok róla. 😉

Mivel a konferencia által körbejárt témák között a környezetvédelmi szemléletformálás és oktatás mellett a hulladékgazdálkodással kapcsolatos kommunikáció is megjelent, a hulladékok kezeléséhez kapcsolódik legújabb, 1. és 2. osztályosoknak készült kódfejtő feladatlapunk. Kattints a képre és töltsd le a nyomtatható PDF-et!

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!