Az Élő Bolygó Jelentés 1998 óta a világ első számú, tudományos alapokon nyugvó felmérése bolygónk egészségéről. A WWF rendszeresen publikált jelentése a biodiverzitás állapotát globális szinten térképezi fel. Az első jelentés kiadásának 20. évfordulóján megjelenő Élő Bolygó Jelentés 2018 a legkiválóbb tudományos munkáknak és élenjáró kutatásoknak ad teret, hogy bemutathassa az embernek a Föld egészségére gyakorolt hatását.

De miért lehet ez a dokumentum neked is érdekes?

Ha sikerül a bonyolult, tudományos szövegből kiszűrni a lényeget, akkor te is megérted, miért olyan fontos a biológiai sokféleség megőrzése.

A legegyszerűbb, ha néhány számszerű tényt keresünk a jelentésben ennek bizonyítására:

  • A biodiverzitás csökkenésének fő oka a fajok kizsákmányolása és a mezőgazdaság. Az 1500 óta kipusztult növény-, kétéltű-, hüllő-, madár- és emlősfajok 75 százalékáról valóban elmondható, hogy a kizsákmányolásnak, a mezőgazdaságnak, vagy a kettőnek együtt esett áldozatul.
  • Az elmúlt 50 évben ökológiai lábnyomunk – annak az egyik mércéje, hogy mennyit használunk fel mi, emberek a természetes erőforrásokból – 190%-kal nőtt.
  • Bolygónkon a szárazföldi területek csupán egynegyede mentesül ténylegesen az emberi behatásoktól. 2050-re ez a hányad az előrejelzések szerint a tizedére fog csökkenni.
  • Az emberi hatások legnagyobbrészt a vizes élőhelyek érintik, melyeknek a modern korban már 87%-a eltűnt.
  • A gerincesek populációinak méreteiben 1970 és 2014 között összesen 60 %-os csökkenést mutattak ki, vagyis a populációk egyedszáma kevesebb, mint 50 év alatt átlagosan jóval több mint a felére csökkent.
  • A mostani kihalási ráták 100-szor, akár 1000-szer meghaladják a fajok kihalásának természetes sebességét, (ami még azelőtt volt jellemző, mielőtt az emberi pusztítás szembeötlő tényezővé vált volna).

Az összes indikátor ugyanarról a jelenségről számol be: a biológiai sokféleség folyamatos, drámai csökkenéséről.

A jelentés szerint a 2020 végéig tartó időszak éppen ezért sorsdöntő az emberiség történetében. Ebben a két évben a világ vezetőinek kulcsfontosságú lépéseket kell tenniük a biodiverzitás, az éghajlatvédelem és a fenntartható fejlődés terén. Ezek középpontjában a biológiai sokféleség csökkenésének megfékezése kell, hogy álljon – egy új biodiverzitásra tervezett keretrendszerrel, amely 2030-ra megállítja, és visszafordítja a biológiai sokféleség pusztulásának tendenciáját.

A hazai biodiverzitás egyik területével, az erdők változatosságával foglalkozik legújabb, 6. osztályosoknak készült feladatlapunk. Kattints a képre és töltsd le a nyomtatható PDF-et!

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!