Biztos vagyok benne, hogy ha érdeklődve követed a környezetvédelmi témájú híreket, az utóbbi időben te is hallottál már különböző faültetési akciókról. Itthon egyre ismertebb a 10 millió Fa kezdeményezés, világszinten pedig az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) kampánya 1 billió, vagyis ezer milliárd fa ültetését tűzte ki célul az évtized során.

Ehhez a nemzetközi faültetési akcióhoz csatlakozott január végén  a világgazdasági fórumon Dr. Jane Goodall, a DBE, az ENSZ békenagykövete és a Jane Goodall Intézet (JGI) megalapítója bejelentésével:

2020-ban 5 millió fa elültetését vállalja újratelepítés vagy helyreállítás formájában, ezt a tervet pedig Dr. Goodall a Roots & Shoots ifjúsági program keretében fogja megvalósítani.

Hogyan segítheted ezt az akciót?

A hazai Jane Goodall Intézet egy pénzügyi alap létrehozásán dolgozik. Ehhez az alaphoz olyan magyar gazdák csatlakozhatnak, akik a mezőgazdasági művelésbe vont földjeik bizonyos részét fasorok és erdőfoltok telepítésére ajánlhatják fel.

A pénzügyi alap megteremtéséhez szükséges forrást pedig egy nagyszabású aukcióval szeretnék megteremteni. A 2020. március 6-án rendezett árverés témája:

  • ember és természet viszonya,
  • az emberi tevékenységek környezetre gyakorolt hatása,
  • a klímaváltozás okozta kihívások és ellentmondások.

A vendégek 3 fő kategóriában tudnak majd licitálni: képzőművészeti alkotások, design termékek és élmény programok.

Ha ismersz olyan szakembereket vagy intézményeket, akiknek lehetőségük van exkluzív élményprogramokat felajánlani, és szerinted szívesen csatlakoznának támogatóként egy ilyen rangos nemzetközi kampányhoz, oszd meg velük ennek az aukciónak a hírét!

Egy hazai veszélyeztetett fafajta a megoldása ennek az 1. osztályos kódfejtő feladatlapnak. Kattinst a képre és nyomtasd ki a PDFet:

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!