A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakemberei hihetetlen energiával és változatos akciókkal szervezik meg hazánkban a madarak védelmét.

Munkájuk egyik hagyományos eseménye az ú.n. „sasszinkron”, azaz a hazánkban telelő sasok éves számlálása, amit az MME a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve idén januárban már 17. alkalommal szervezett meg.

Mi pedig különösen örülünk annak, hogy a munkájuk eredményeként publikált jelentésben mindig friss adatokat találunk matek feladatainkhoz. 🙂

Hol számolták a madarakat?

A hazai megfigyelések által lefedett terület összesen mintegy 16 806 km2, azaz az ország területének 18%-a. Mivel azonban a felmérések a legjobb sasélőhelyekre koncentráltak, a sasfajok szempontjából az országos állomány jelentős részét számba vették a kutatók.

Nézzük hát a 2020-as sasleltár eredményét!

2020-ban Magyarországon összesen 805-859 rétisast és 390-403 parlagi sast sikerült megfigyelni. Ahogy az alábbi ábra mutatja, a tavalyihoz képest nagyobb területen végzett felmérés jobb eredményt is hozott.

Kép forrása: MME 

Bár örülhetünk az ezer feletti megfigyelési adatnak, ez azonban továbbra is azt jelenti, hogy itthon nagyon ritkák a sasok. Az adatok szerint a bejárt sastelelőhelyeken is 100 négyzetkilométerenként mindössze átlagosan 4,68 rétisas és 1,82 parlagi sas került lencsevégre.

A felmérés során a megfigyelők természetesen feljegyezték a többi ragadozómadár-faj egyedeit is. A réti- és a parlagi sasok mellett 2 szirti sast és 4 fekete sast, valamint további 17 ragadozómadár-faj közel 13 ezer példányát figyelték meg a szakemberek.

Ha kíváncsi vagy a felmérés részleteire, és szívesen megismernéd a Pannon-régió sasleltárának eredményét is, olvasd el az MME beszámolóját.

A 2020-as sasszinkron adataival számolhatnak a 8. osztályosok a legújabb feladatlapon. Kattinst a képre és nyomtasd ki a PDFet:

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!