Május 17-én este csordultig telt az ELTE Egyetemi Konferencia Központja. Rengetegen voltak kíváncsiak Jane Goodallra, és biztos vagyok benne, hogy senki sem csalódott.

Az elismert főemlőskutató, ENSZ-békenagykövet nem először járt Magyarországon. Igazi világutazó, aki a Jane Goodall Intézettel is aktív, személyes kapcsolatban van.

Ha hirtelen nem ugrik be, kiről is van szó, a „csimpánzos nő” kifejezés biztos segít. Dr. Goodall Afrikában, természetes környezetükben figyelte a csimpánzokat kitartóan, míg hosszú hónapok után végre elfogadták jelenlétét, és feltárták előtte az emberéhez oly hasonló viselkedésüket. Neki köszönhetjük, hogy megtudtuk, a csimpánzok sokkal közelebbi rokonaink, mint valaha gondoltuk volna.

Előadásában Jane mesélt az indulásról: arról, hogy édesanyja már pár éves korában támogatta érdeklődését az állatok iránt. Sok olvasás, rengeteg megfigyelés és véletlenek sora vezette őt Tanzániába, a Gombe Nemzeti Parkba, ahol kezdetben még kutatói képzettség nélkül, pusztán ösztönből vezette megfigyeléseit. Éppen ez a nyitottság, szabad hozzáállás alapozta meg a későbbi primatológiai kutatásokat, melyek segítségével újra kellett fogalmazni az emberek és állatok közötti viszonyt.

Az előadás közben megnézhettük egy csimpánz szabadon eresztésének megható pillanatait is, amiről Jane is úgy számolt be, mint élete egyik legmeghatározóbb élménye:

Dr. Goodall évtizedes csimpánzkutató munka után figyelt fel a környezeti problémák súlyosságára. Azóta évi 300 napot utazva dolgozik azon, hogy felhívja a figyelmet az élőhelyek pusztulásra, fogyasztási szokásaink környezetkárosító hatásaira, közös felelősségünkre. Ennek a szemléletformáló munkának egyik állomása volt ez az esemény is.

A felvilágosító munka talán legfontosabb eszközeként Jane a Roots and Shoots programot emelte ki a rengeteg tevékenység közül. Erről a nemzetközi modellen nyugvó környezeti nevelési programról szóló személyes beszámolót már korábban megosztottuk itt, a blogon.

A közel 100 országban kipróbált program célja, hogy a fiatalokat cselekvésre ösztönözze, és így lehetőséget adjon számukra, hogy a környezettudatos életmód alapjait tapasztalati úton sajátítsák el.

Hogyan működik?

A Roots & Shoots hálózatban a fiatalok és idősebbek csoportokban tevékenykednek. A program fő célközönsége a fiatal korosztály: óvodások, iskolások és fiatal felnőttek. Minden csoport a maga által tervezett és véghez vitt kisebb-nagyobb programokkal nyújt segítséget a körülöttük lévő élőlényeknek, beleértve az embert is.

Hogyan indíthatsz saját csoportot?

Hazánkban a Jane Goodall Intézet koordinálja a Rügyek és Gyökerek projektet. Oldalukon lehet jelentkezni és beszámolni a megvalósított tevékenységekről. Ezen az oldalon megtalálod az eddigi beszámolókat.

Ha alaposan szeretnél felkészülni az új csoport indítására, egy ingyenes, angol nyelvű online kurzuson minden elméleti és gyakorlati tudnivalót megosztanak az érdeklődőkkel. A Growing Compassionate Young Leaders képzésre bárki regisztrálhat. Én 2016-ban elvégeztem, és nagyon értékesnek találtam a tanfolyamot.

Ha pedig szívesen böngészed a program által kínált lehetőségeket, itt találod a pedagógusoknak szánt eszközök, megoldások gyűjteményét. Van itt elméleti tudnivaló, teljes tanmenet kicsiknek és nagyoknak, és támogató Facebook csoport is.

Nézd meg a képzésről szóló angol nyelvű összefoglalót:

Mi más lehetne a legújabb feladatlapom, mint sok-sok csimpánz 🙂 Kattints a képre és nyomtasd ki a sudokut:

Zold_matek_feladatok_sudoku_nagyoknak7

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!