Idén májusban 3 napot töltött hazánkban Dr. Jane Goodall világhírű etológus, főemlőskutató. Hazai programjairól sok beszámolót és interjút olvashattunk, ezek minden esetben hihetetlen energiájáról, kisugárzásáról és elért eredményeiről szóltak. Nagyon sajnáltam, hogy csak utólag, a látogatást követően kezdtem el ismerkedni az ő munkásságával, de soha nem késő. 🙂

Az OzoneNetwork adásából te is sokat megtudhatsz:

Rövid idővel azután, hogy megnéztem a Jane Goodall Institute honlapját és a hazai Jane Goodall Intézet oldalán található információkat is, különleges lehetőséggel találkoztam. Idén harmadik alkalommal június végén indult a Roots and Shoots (Rügyek és Gyökerek) program online képzése „Growing Compassionate Leaders” címmel, melynek célja, hogy a pedagógusok és környezeti nevelők megismerkedjenek ennek a programnak az elméletével és gyakorlati alkalmazásával. Bár nem vagyok pedagógus és nem dolgozom gyermekek között (csak a családban), mégis úgy éreztem, fontos dologról tanulhatok. És ez így is történt!

Dr. Jane Goodall szerint a gyerekek és fiatalok valóban képesek arra, hogy megváltoztassák a világot. A program lényegéről így ír a Jane Goodall Intézet:

„A Roots & Shoots program egy, közel 100 országban kipróbált, nemzetközi modellen nyugvó környezeti nevelési program, melynek célja, hogy a fiatalokat cselekvésre ösztönözze, és így lehetőséget adjon a számukra, hogy a környezettudatos életmód alapjait tapasztalati úton sajátítsák el.”

„A program – melynek feladata részben az is, hogy a jövő vezetőit képezze –, nemcsak arra ösztönzi a fiatalokat, hogy megismerjék a Földünket fenyegető világméretű és helyi (vagyis globális és lokális) veszélyeket, hanem segíti őket, hogy felépítsék, megszervezzék és véghezvigyék a saját projektjüket, amely ezeknek a problémáknak a megoldására irányul. A program rendkívüliségét az adja, hogy kiemelten fókuszál a közösségépítésre és eredményességét ennek sikerére alapozza.”

Mit adott nekem a Roots and Shoots online képzés?

Egy nagyon gyakorlatias, könnyen érthető és lépésről lépésre követhető rendszert ismertem meg, amely a gyerekek aktív részvételére épít, életkoruknak megfelelő megoldásokkal dolgoznak azon, hogy saját közvetlen környezetükben egy apró, de mégis nagyon jelentős változást valósítsanak meg.

Ennek eszköze az ú.n. Service Learning, amit legegyszerűbben a közösségi szolgálat vagy önkéntes munka során történő tanulásként fordíthatunk. Lényege, hogy a gyerekek a saját közösségük szükségleteit felmérve saját vizsgálataik és önálló (pedagógus által segített) tervezési folyamat során döntenek egy közösségi projektről, amit megvalósítanak és a közösség számára közvetítik is az eredményeiket. Az egész munkafolyamat kapcsolódik az óvodai vagy iskolai tananyaghoz, a projekt megvalósítása során bővítik tárgyi ismereteiket, ezáltal a tudás sokkal jobban rögzül.

A képzés lépésről lépésre bemutatja a „Roots and Shoots” formulát:

  • Válj elkötelezetté
  • Térképezd fel az igényeket
  • Tegyél valamit
  • Ünnepelj

A képzésen megszerzett tudást a gyerekek nevelésében itthon is tudom alkalmazni. Tisztában vagyok vele, hogy vannak pedagógusok, akik most is így tanítanak. De olyan jó lenne, ha ez a program válna környezeti nevelési gyakorlattá minden intézményben! Működnek hazánkban is Rügyek és Gyökerek csoportok, de minden intézményben kellenének ilyen kis közösségek!

Mindenkinek nagyon ajánlom ezt a képzést! Valószínűleg később újra lesz lehetőség csatlakozni ehhez a tanfolyamhoz, de az angol nyelvtudásra szükség van hozzá. Ha szeretnéd megismerni a programot, de az idegen nyelv akadályoz ebben, fordulj a Jane Goodall Intézet munkatársaihoz! Ők biztosan szívesen segítenek minden érdeklődő pedagógusnak.

A legfontosabb üzenet:

„Minden egyes cselekedet számít!” ( Dr. Jane Goodall)

És egy kis büszkeség a végére:

Roots and Shoots képzés igazolásA szöveghez most egy 8. osztályos matek feladatlap készült:

Zold_matek_feladatok_8osztaly20

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!