Évről évre megfigyelhető, hogy a naptárban egyre korábban érkezik el az Ökológiai Túllövés Napja. Idén, 2016-ban ez augusztus 8-ra esik. Ez az a dátum, amely jelzi, hogy az emberiség addigra felhasználta mindazt az erőforrást, amit a Föld fenntartható módon képes előállítani. Az utána következő majdnem 5 hónapban már minden felhasznált erőforrás a tartalékokból megy, fokozatosan rontva ezzel a fenntarthatóság esélyét.

A 2016-os eseményhez világszintű kampány párosul. A #pledgefortheplanet kampány (jelentése: fogadalom a Földért) több lehetőséget kínál az embereknek arra, hogy saját akciókat vállaljanak.

Milyen fogadalmakat tehetünk Földünkért?

  1. Fogadom, hogy rendezek egy vegetáriánus partit és megosztok néhány fotót erről a lakomáról!
  2. Fogadom, hogy beengedem az évszakokat egy napra az otthonomba, néhány fokkal le- vagy feltekerve a termosztátot az energiamegtakarítás érdekében és fogadom, hogy  az évszaknak megfelelően öltözködöm és erről egy selfie-t is megosztok!
  3. Fogadom, hogy tájékozódok hazám ökológiai lábnyomáról és megosztom azt az adatot, hogy a Föld hányszorosa lenne elég az emberiségnek, ha mindenki az országunkra jellemző módon élne vagy bármilyen más adatot, amit érdekesnek tartok!
  4. Fogadom, hogy egy kiválasztott napon otthonról dolgozom és megosztok egy otthonról-dolgozom selfie-t!
  5. Fogadom, hogy felemelem a lábam a földről valamilyen kiválasztott pozícióban (kézenállás, fejenállás, eke vagy varjú póz) és megosztok egy fotót erről azt illusztrálva, hogy elkötelezetten kis lábnyommal járok a Földön!
  6. Fogadom, hogy csökkentem a papírhasználatot!

A Túllövés Napja idén már alig több, mint 7 hónap után eljön. Ez azt jelenti, hogy 1,6-szor annyi természeti erőforrást használunk egy évben, mint ami megújulhat a Földön ugyanennyi idő alatt.

Te is teszel valamit ez ellen?

A mai matek feladatlap 5. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_5osztaly21

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!