Ha már korábban összeszedtünk egy környezeti témával foglalkozó jó kis mesekönyv-listát, majd néhány mesefilmet is ajánlottunk, ne maradjanak ki a telefonos applikációk sem! A Játékos tanulás rovatunk is azért jött létre, hogy a technikát, a mobil eszközöket ne ellenségként kezeljük, inkább használjuk ki az okosságukat!

Szétnéztünk a mobil applikációk táján is, melyik alkalmazások és hogyan segíthetnek környezet- és egészségtudatosabbá válni. Olyan appokat kerestünk, amelyek ingyenesek, magyar nyelven elérhetőek és az eddigi értékelésük legalább 4-est kapott a felhasználóktól. Ebbe a listába nem kerültek bele a fitness- és sport-támogató, továbbá a diétát segítő kalória-számláló alkalmazások, hiszen ezekből rengeteg van, mindenki a saját ízlése szerint válogathat közülük. Kimaradt az Uber is, jelenlegi sajátos hazai helyzete miatt. De így is van miből válogatni! 😀

Íme a lista ABC sorrendben:

 • Akkumulátor HD – Battery (smallte.ch): Értékelés 4,6 / 474822 fő. A világon rengetegen használják, szerencsére magyarul is elérhető. Érthető és grafikusan is megmutatja, hogyan működik a készülék. Ha szeretnéd tudni, mitől merül, mi használja az energiát, hogyan lehet takarékosabban… akkor ez az alkalmazás jó választás.
 • Bevásárló lista (Fivefly): Értékelés 4,2 / 17883 fő. Eddig is listával mentünk vásárolni, de az kezdetben egy papírcetlin volt, majd Google docs-ban. De ezzel az appal még könnyebb követni a tennivalókat. Lehet több listát készíteni pl. boltok szerint mit hol kell vennünk vagy akár egy recepthez külön mi mindent kell beszerezni. És csak pipálgatod! 🙂
 • BKK FUTÁR (BKK Budapesti Közlekedési Központ): Értékelés 4,1 / 3707 fő. Sokan használják ezt az alkalmazást és kedvelik, mert segít megtervezni tömegközlekedéssel az utazást. Sok információt nyújtó, jól használható applikáció.
 • Carrot – Bevásárlólista (Humble Engineering): Értékelés 4,4  /113 fő. Ez az app is tökéletesen kezeli a listákat. Több listát is készíthetsz, könnyen használható egyszerű felülete van.
 • E-szám Kereső (Tudatos Vásárlók Egyesülete): Értékelés 5 / 24 fő. Gyorsan lehet keresni az adatbázisban, közben felajánlja a lehetséges találatokat. Részletesek a leírások, egyszerű és átlátható a felület.
 • HELLO HOLNAP! (Magyar Telekom Nyrt.): Értékelés 4,2 / 90 fő. Egy jól működő, folyamatos akciókkal a zöldülésre ösztönző alkalmazás. Friss információkat szerezhetünk az aktuális pontszerző lehetőségekről és az adományozás is egyszerű.
 • Hydro Coach – igyál vizet (Codium App Ideas): Értékelés 4,6 / 55948 fő. Ha nehezen megy a megfelelő folyadékmennyiség elfogyasztása, akkor itt a segítség. Egyszerű és világos a felülete és sikeresen ösztönöz a gyakoribb ivásra. Összekapcsolható az edző alkalmazásokkal is. Vicces, amikor reggel a telefon jó reggelt kíván és emlékeztet, hogy igyál egy pohár vizet 🙂
 • Járókelő (Softec, spol. s r.o.): Értékelés 4,1 / 45 fő. Az alkalmazás célja, hogy tegyük együtt szebbé környezetünket. Rengeteg bejelentés érkezik naponta a rendszerbe, de jó látni a megoldódott eseteket. Könnyen kezelhető, nagyon hasznos applikáció.
 • Javítóműhelyek adatbázisa (Erdélyi Zoltán, Humusz Szövetség): Értékelés 4,6 / 5 fő. Egyszerű adatbázis, amiben sajnos kevés a vidéki adat. Ha adott városban keresünk, nem ajánl fel legközelebbi elérhető műhelyt. Nincs lehetőség arra, hogy a látogatók rögzítsenek általuk ismert műhelyeket.
 • Madárhatározó (MME, Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület): Értékelés 4,9 / 849 fő. Ebben a szép, egyszerű felületű alkalmazásban 157 madárfaj után kutathatunk. Jól kereshető, nagyon szépek és részletesek a rajzok. A játék még a kezdőknek is ad sikerélményt. Szuper a legújabb funkció is a saját megfigyelések rögzítésére!
 • Magyar kiadás kezelő: AZVMoney (AZV Productivity Apps): Értékelés 4,6 / 328 fő. Világos információk, jó grafika és érthető kezelőfelület jellemzi. Ha jobban át szeretnéd látni a pénzügyeidet, érdemes kipróbálni.
 • Oszkár telekocsi (Oszkar.com telekocsi Kft): Értékelés 4,5 / 991 fő. Egy profi alkalmazás, amit sokan használnak. Szép és érthető a felülete, sok beállítási lehetőség van a szűrésre, alternatívákat ajánl fel és a felhasználók érékelési rendszere is segíti az utastárs választást.
 • Sulinet Növényhatározó (Educatio Nonprofit Kft.): Értékelés 4,4 / 51 fő. Jelenleg 619 növény között keresgélhetünk a szép fotók között. A keresés beállítása nekünk nem volt elsőre egyértelmű, vissza kell lépegetni a menüben az új jellemzők megadásához. A kapott eredmény egy részletes leírás a növényről.
 • Terra Fa-lexikon és határozó (ZsJoska): Értékelés 4,7 / 203 fő. Gyakorlatilag egy zsebhatározót tehetsz a mobil eszközödre. Ha egy fa láttán gyakran elgondolkodsz, mi is lehet az, akkor érdemes letöltened ezt az appot. Mindenféle szűrő feltételekkel rákereshetsz a fa tulajdonságaira és a megfelelő találatnál elolvashatod a részletes jellemzést is.
 • Túrám (Raab Digital Kft.): Értékelés 4,4 / 153 fő. Érthető és  szép felületű alkalmazás. Felvihetjük a saját túráinkat és megoszthatjuk másokkal. Jók a leírások, felajánlja a közeli helyeket és megtaláljuk a kék túra útvonalakat is.
 • Vadonleső (Attux): Értékelés 4,6 / 10 fő. Egyre gyűlnek a friss adatok a rendszerben. Egyszerű a kezelő felülete. Nagyon érdekes a térképen nézni a találatokat és olvasni hozzájuk a megjegyzéseket, történeteket. Az ember kedvet kap, hogy jobban figyeljen környezetére.
 • Vigyél Haza (Telenor Hungary): Értékelés 4,2 / 625 fő. Szép a felülete és egyértelműek a menük. Helymeghatározás alapján valóban közeli és friss adatokat ad. Rengeteg dolgot tehetünk: kóbor kutyák bejelentése, kutyabarát szállás keresése, saját kutyák regisztrációja, kutyabarát étterem keresése. Ha kutyát szeretnénk, akkor itt válogathatunk a szervezetnél várakozók között, kutyafuttatók és talált kutyák között böngészhetünk, mikrochipet lehet leolvasni, elveszett kutyákról adhatunk fel hirdetést és segítséget ad, ha kutyaelsősegélyre van szükség.

A legújabb feladatlap óvodásoknak készült:

Zold_matek_feladatok_ovisoknak28

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!