Már javában tart a farsangi időszak! 2019-ben különösen hosszú ideig várhatjuk ünnepelve a tavaszt.

Idén március 6-ra esik hamvazószerda, így január 6-tól, Vízkereszttől éppen két hónapig tarthat a farsangi mulatozás.

Mi mindennel teheted környezetbaráttá ezt az ünnepet?

Összegyűjtöttünk pár ötletet, amelyek segítenek tudatosan felkészülni, és fenntarthatóvá varázsolni a farsangot.

Így tedd zölddé a farsangot

  • Előkészületek: Tervezd meg előre az ünnepi programot! Írd össze, mi mindenre lesz szükséged pl. a helyszín berendezéséhez, a tálaláshoz, a zenéhez, a játékhoz… A lista alapján nézz szét otthon, van-e valami, amit újra fel tudsz használni (esetleg megvannak a tavalyi díszek, csak elő kell keresni azokat), és van-e olyan, amit érdemes kölcsönkérni. Csak ezek után indulj el a boltba, egy jól előkészített listával és bevásárló szatyrokkal.
  • Jelmezek: Saját készítésű ruhák és álarcok, használt ruhaboltból vásárolt maskarák, rokonoktól megöröklött vagy a baráti társaságban körbejáró jelmezek… csupa környezetbarát megoldás arra, hogy új jelmezbe öltözve ünnepelj, mégis újra és újra használatban legyenek az évente egyszer szerepet kapó öltözetek.
  • Ételek: Bár ez az időszak a nagyböjt előtti lakomák ideje, a farsangi menüt is környezetbaráttá teheted. Egészséges csemegék, szezonális és helyi alapanyagokból készült finomságok kerüljenek az asztalra. Azzal is elkerülheted a felesleges költekezést és a kiszámíthatatlan mennyiségű ételmaradékot, ha batyus bált rendeztek, ahová mindenki hoz valami hazai finomságot. Az elmaradhatatlan fánk mellé pedig kerüljenek házi készítésű lekvárok és  szörpök.
  • Dekoráció: Használt papírokból, színes újságokból készítsétek a lampionokat, hosszú füzéreket. Használjátok fel a korábban gyűjtött terméseket, apró magokat az álarcok, képek díszítésére.
  • Teríték: Ne kerüljön az asztalra semmi egyszer használatos, és kerüld a műanyagot is. Rendes tányér, pohár és evőeszköz várja a vendégeket, és használjatok textil szalvétát.

Ne feledd, hogy a zöld szemléletet akkor érvényesíted a legjobban, ha…

1) nem vásárolsz felesleges dolgokat

2) csak annyit használsz fel, ami szükséges

3) újrahasználattal, javítással körforgásban tartod a korábban is használt dolgokat

4) a lehető legkevesebb hulladékot termeled, és azt is szelektálva gyűjtöd

5) a keletkező zöld hulladékot komposztálod

Ehhez a témához kapcsolódik az 1. osztályosoknak készült új online feladat is. Kattints a képre és számold meg az álarcokat! 

(A jobb felső sarokban látható négyzetre kattintva teljes képernyőben nyílik meg a játék)

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!