Amikor elhatározod magad, hogy komolyan veszed a környezettudatos gondolkodást, és belevágsz a saját háztartásod zöldítésébe, az egyik legnagyobb változást a hulladékkezelés területén érheted el.

A háztartási hulladékok szelektálása csak a kezdő lépés ebben a folyamatban.

Ennél sokkal többet tehetsz – például az elektromos és elektronikai hulladékok terén!

Manapság halomban gyűlnek az elromlott, lecserélt műszaki eszközök minden háztartásban. A legtöbben azt pontosan tudjuk, hogy ezeknek nem a kommunális kukában a helye. Ezért valahol az otthonunkban (egy dobozban vagy egy fiókban) elkezdjük gyűjteni a műszaki hulladékot, majd azok hosszú évekig lapulnak új helyükön.

Most itt a lehetőség, hogy felelősen gondolkodva megszabadulj az eddig gyűjtögetett használt mobil telefonjaidtól!

A Jane Goodall Intézet, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület közös kampányával most megfékezi ezt a folyamatot, összegyűjtik ezeket a mobilokat, hogy a megfelelő módon újrahasznosítsák ezt a fajta értékes hulladékot.

Miért van erre szükség?

A koltán nevű ércből nyerik a tantál nevű fémet. Ezt az anyagot használják kondenzátor bevonatok készítésére, így megtalálható a mobilokban, a laptopokban, gps-ekben, táblagépekben.

A mobiltelefonok előállításához szükséges koltán ércet Afrikában bányásszák. A világ koltán készletének 80% itt található, ennek is nagy része a Kongói Demokratikus Köztársaságban (DRC).

Ezen a területen élnek a hegyi gorillák, Grauer gorillák, bonobók és csimpánzok. A bányászat drasztikusan megváltoztatja ezeknek a fajoknak az élőhelyét. Az erdők területe csökken, a meglévőket pedig a kitermeléshez használt utak hálózzák be.

A megoldás egyszerű

A használt mobiltelefonokban ezek az ásványok megtalálhatóak, és a hulladék újrahasznosításával kinyerető az értékes nyersanyag. Ha ezzel a folyamattal  az ásványokat újrahasznosítjuk, akkor ezen ércek bányászata csökkenni fog.

Mit tehetsz?

  • Nézz körül otthon és szedd össze az eddig csak pakolgatott használt mobilokat.
  • Keress egy „Passzold vissza tesó” gyűjtőpontot és dobd be a mobilokat a kihelyezett dobozba

A többiről a kampány szervezői gondoskodnak. 🙂

Hallgasd meg Jane Goodallt is erről a kampányról:

A legújabb keresztrejtvény 3. osztályosoknak készült. A megoldás kapcsolódik ahhoz a folyamathoz, ami a kampányban összegyűjtött mobilokkal is történik.

Kattints a képre és töltsd le a nyomtatható PDF-et!

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!