Idén hatalmas lendülettel indult el hazánkban az Európai Hulladékcsökkentési Hét, hiszen minden eddigi évnél több, összesen 863 akciószervező jelentkezett saját ötletekkel a nemzetközi kampányra.
A korábbi évekhez hasonlóan itt a Zöld Matek oldalon és a közösségi oldalainkon is új tartalmakkal segítjük a hulladékcsökkentés szemléletének terjedését.
2020-ban kiválasztottunk egy fontos területet, ahol mindannyian nagyon sokat tudunk tenni azért, hogy egyre kevesebb hulladék keletkezzen. Az általunk kiválasztott téma:
Élelmiszerpazarlás
Ehhez a témakörhöz kapcsolódnak ezen a héten a blogon megjelenő cikkek, az új feladatlapok és online játékok is.
Hol pazarlunk?
A gazdaságból az élelmiszer több lépésben jut el a tányérunkra. A termést betakarítják, tárolják, feldolgozzák és az üzletekbe szállítják. Ennek a hosszú útnak minden szakaszán keletkezik hulladék, ami számunkra láthatatlan.
Tarts velünk ezen a héten, hogy együtt megismerjük, hol és hogyan előzhetjük meg az élelmiszer hulladékká válását!
Mi történik a földeken?
A termés betakarítása közben többféle sérülés érheti a friss termést:
- gépek tönkretehetik a zöldségek, gyümölcsök egy részét
- rovarok és betegségek támadják meg a termést
- az időjárás viszontagságai is tönkreteszik a termés egy részét
- ha jók a termesztés feltételei, túltermelés alakulhat ki, így a felesleges, el nem adható termést már be sem takarítják.
Ezen folyamatok eredményeként a termés egy része már ebben az első szakaszban hulladékká válik.
A tárolás hibái
A betakarítást követő szállítás és tárolás során is rengeteg hulladék keletkezik:
- a termények és húsok megromolhatnak a nem megfelelő körülmények miatt
- az állatok megbetegedhetnek és elpusztulhatnak
Egyes mérések szerint ebben a szakaszban az élelmiszerek 8%-a kárba vész.
Az Európai Unió országaiban az elsődeleges termelés most bemutatott folyamatában keletkezik átlagosan az összes élelmiszerhulladék 11%-a.