2020-ban újra megjelent a WWF Élő Bolygó Jelentése (Living Planet Report), melyben bolygónk aktuális állapotát és az emberi tevékenység hatását mutatják be tudományos alapokon nyugvó adatokra támaszkodva.

A szakemberek szerint az idei jelentés a természet utolsó segélykiáltása. David Attenborough természettudós, a WWF nagykövete szerint rendszerszintű változásokra van szükség az alábbi területeken:

 • az élelmiszer-termelésben
 • az energia előállításában
 • tengereink kezelésében
 • a nyersanyagok felhasználásában és mindezek felett
 • a hozzáállásunkon kell változtatni.

Néhány megdöbbentő adat az idei Élő Bolygó Jelentésből:

 • az egész világon megfigyelt fajok populációi átlagosan 68%-kal zsugorodtak
 • a leggyorsabb ütemben az édesvizek biológiai sokfélesége romlik: 300 év alatt a globális vizesélőhelyek mintegy 90%-a eltűnt
 • a megfigyelt édesvízi populáció átlagosan 84%-kal lett kisebb
 • az ipari forradalom óta a Föld jégmentes területeinek 75 százaléka jelentősen átalakult
 • a vizes területek több mint 85 százaléka eltűnt
 • minden ötödik növényfajt (22%) a kihalás veszélye fenyeget
 • közel 45 év alatt 60 százalékkal zsugorodtak a gerinces állatok populációi
 • 22 százalékkal kevesebb az emlősök számára alkalmas élőhely
 • a tengeri madarak több mint 90%-ának gyomrában található műanyag

A bolygó hangja

A 2020-as Élő Bolygó Jelentés „A bolygó hangja” című mellékletében (Voices for a Living Planet) a világ minden részéről fiatal és tapasztaltabb filozófusok, véleményvezérek, gyakorlati szakemberek fejtik ki gondolataikat arról, ők milyennek képzelik el az egészséges bolygót.

A jelentés magyar kiadásának mellékletében hazai szerzők szakmai véleményét, személyes gondolatait is megismerheted.

Az Új Norma Nyilatkozata

A WWF Magyarország a zöld helyreállítás reményében szeptember 10-én meghirdette az új normát. Csatlakozz te is a kezdeményezéshez! Fogadd el a nyilatkozatot, és válj a változás generációjának tagjává!

Az új normával vállaljuk, hogy a világjárvány figyelmeztetése után elindulunk a változás útján és újra egy család leszünk: ember és természet.

 Íme a 7 pont a változás generációjától

1.) A hazai erdők védelme létfontosságú

A magyarországi erdők java része mesterségesen létrehozott faültetvény. Mára alig akad olyan természetes erdő, amely a legkülönfélébb élőlényeknek ad otthont, minket pedig tiszta levegővel és ivóvízzel lát el. Nélkülük a klímaváltozással szemben is védtelenek vagyunk.

2.) Az élővizekre mindannyiunknak szüksége van

A jelenlegi vízgazdálkodás következtében Magyarország egyre szárazabbá válik. Az élelmiszert termő területekre, a vizesélőhelyekre és az ivóvízellátásra veszélyt jelentő folyamatokat azzal mérsékelhetjük leginkább, ha több helyet biztosítunk a folyóknak.

3.) A természet a megoldás

A környezettudatos szemlélet az élet minden területét áthatja a hétköznapi szokásainktól kezdve a mezőgazdasági termelésen át egészen a klímaváltozás okozta károk enyhítéséig. Természetalapú megoldásokkal zöldebbé, kiszámíthatóbbá és biztosabbá tehetjük jövőnket.

4.) A fogyasztás felelősség

Csak ez az egy bolygónk van. Ehhez képest a magyar lakosság átlagos ökológiai lábnyoma 2,2 földnyi, vagyis úgy élünk, mintha egy több mint kétszer ekkora bolygó erőforrásaival rendelkeznénk.

5.) A vadvilág megóvása egészségünk kulcsa

Jelenleg egymillió fajt fenyeget a kihalás veszélye, amit a vadon élő állatok illegális vadászata még tovább fokoz. A vadvilág kizsákmányolásával saját magunkat is veszélyeztetjük, hiszen csak úgy maradhatunk életben, ha a természetet is élni hagyjuk.

6.) Az élőhelyvesztést meg kell állítani

A természetpusztítás, az erdőirtás, a nem fenntartható mezőgazdasági munkálatok és a talajromlás beláthatatlan következményekkel járnak. Az állat- és növényfajok számára éppúgy, mint ránk nézve, hiszen az élőhelyük elvesztése miatt éhezni és vándorolni kényszerülő fajok a világjárványok kockázatát növelik. Többé nem használhatjuk ki bolygónk erőforrásait, azonnal el kell kezdenünk felelősen bánni velük.

7.) Tiéd a következő lépés

A legtöbb társadalmi változás felülről indul, de az egyéni energiák adják hozzá a hajtóerőt: a te energiád, a családodé, a barátaidé, a munkatársaidé, mindenkié. Együttes erővel sorsfordító, kritikus tömeggé válhatunk, és gyökeres változást érhetünk el. Együtt lehetséges.

Kattints a képre, ismerd meg a WWF Magyarország vállalásait és javaslatait, majd csatlakozz:

 

A WWF jelentéséből származó adatokkal számolhatnak a 6. osztályosok a legújabb feladatlapon. Kattints a képre és töltsd le a PDF-et:

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!